"Rook uit REC voelt net als sigarettenrook in onze longen"

Bij twee Harlinger bedrijven hebben medewerkers gezondheidsklachten sinds de komst van de afvaloven, zo zeggen ze. Het gaat om de bedrijven Windpower Centre en Damen Shipyard Repair. Bij Windpower Centre zien ze de rookpluimen aankomen. Het voelt dan "net alsof we sigarettenrook inademen en dat voelt niet prettig in de longen", zegt directeur Lammer Soet.
Het irriteert, net als rook. "Als het de de ene dag buiten is, zit de rook de andere dag in het gebouw." Er zijn wel dagen geweest dat Soet zelfs naar huis ging vanwege de rook.
Damen Shipyard Repair zit ook naast de REC. Zij constateren een "bovengemiddelde toename van het ziekteverzuim sinds de komst van de oven". Het gaat dan om "beperkingen aan de luchtwegen". Wat neerkomt op keelklachten, moeite met ademhalen en longklachten. Maar bewijs dat het door de oven komt, is er niet.
"Het is ook smerig werk wat we doen", zeggen ze zelf. Maar de toename in gezondheidsproblemen is er niet bij de vestiging in Den Helder. Beide bedrijven willen niet voor de microfoon reageren.
De klachten van de bedrijven zijn niet bekend bij de gemeente en bij Omrin. Wethouder Boon van Harlingen roept de bedrijven op om zich toch te melden. Omrin wil verder niet inhoudelijk op de zaak reageren en wacht de officiële onderzoeken af.
Donderdagavond in Bynt meer. Woont u in de omgeving van de REC en heeft u ook gezondheidsklachten? Reageren kan via: bynt@omropfryslan.nl