Harlingen wil informatiebijeenkomst over uitstoot REC

Er komt eind januari een informatiebijeenkomst voor statenleden en raadsleden van Harlingen over de afvaloven van Omrin. Dat zei wethouder Harry Boon woensdag in de raadscommissie. Boon legde een verklaring af over de uitstoot van de REC en over uitlatingen van de begeleidingscommissie luchtkwaliteit. Die commissie houdt toezicht op maatgegevens.
Johan Vollenbroek van die commissie vindt dat de pijp van de REC hoger moet. Dan wordt de uitstoot over een groter gebied verspreid. Wethouder Boon is zover nog niet.
Volgens Vollenbroek van de begeleidingscommissie is gebleken dat onder meer zoutzuur en waterstoffluoride op het bedrijventerrein is neergeslagen. Dat levert gevaar op voor omwonenden en mensen die er werken. Wethouder Boon wil dat eerst goed wordt onderzocht wat er precies de lucht ingaat. "Meten is weten", zei de wethouder woensdag. "Pas als we alle gegevens hebben, kunnen we goede conclusies trekken en goede maatregelen nemen." Welke maatregels dat dan zijn, daar wil de wethouder niet op vooruit lopen.