Steenwijkerland 'niet bezig' met fusieplannen

Steenwijkerland yn de kop fan Oerisel grinzet oan Weststellingwerf
Het is goed dat Weststellingwerf een discussie voert over de toekomst en daarbij ook over de provinciegrens kijkt, maar de gemeente Steenwijkerland in de kop van Overijssel is 'niet bezig' met deze fusie. Dat zegt burgemeester Marja van der Tas van Steenwijkerland. Bureau Rijnconsult heeft voor de gemeente Weststellingwerf vijf toekomstscenario's geschreven.
Eén van de opties die wordt bekeken, is het vormgeven van een grote gemeente Saksenland, met Oostellingwerf en met Steenwijkerland in Overijssel en Westerveld in Drenthe.
Zo zou een gemeente ontstaan van 110.000 inwoners, met - zo schrijft Rijnsconsult - een dominant Saksische cultuur en met een unieke combinatie van toerisme en recreatie. Volgens burgemeester Van der Tas kan Steenwijkerland zich op dit moment heel goed zelf redden. Haar gemeente heeft 43.000 inwoners en werkt - als dat nodig is - met diverse andere gemeentes samen. Verder wacht zij de discussie in Weststellingwerf met veel belangstelling af. Op 1 februari bespreekt de raad van Weststellingwerf de diverse toekomstscenario's. Eerder liet ook de Drentse gemeente Westerveld al weten dat die gemeente 'niet zit te wachten' op een mogelijke fusie met Weststellingwerf.