Fryske Top 100: Die Twa op nummer 1, Marsum Ahoy op nummer 3

De Fryske Top 100 van 2015 heeft een verrassend einde gekregen. Zo is er een nieuwe nummer 1: 'Fûgels' van Die Twa. Dat is een mooi afscheidscadeau voor Krijn en Jacob Dijkstra. Het duo houdt er na dit jaar mee op. Ze zaten al de hele dag in spanning. "Ik zit te trillen op de bank", zei Krijn. Net voor zessen kwam dan het verlossende woord. "Buitengewoon, geweldig". Op de tweede plaats staat de nummer 1 van afgelopen jaar: 'Cliffs of Moher' van Gurbe Douwstra. De grootste verassing is de nummer 3: de oudjaarsploeg Marsum met 'Marsum ahoy'.
Missie geslaagd
De oudjaarsploeg van Marsum had een nummer opgenomen met de band Van Wieren. Daarna werd een campagne opgezet om 'Marsum ahoy' in de Fryske Top 100 te krijgen. Dat is meer dan geslaagd. "Nummer 3, wie had dat gedacht. Hier zijn we harstikkene blij mee, top gewoon!", was de reactie van Thomas van de oudjaarsploeg van Marsum.
Veel nieuwe binnenkomers
Opvallend aan de lijst van 2015 is dat er veel nieuwe binnenkomers zijn, zoals Arnold Postma. Hij staat op nummer 21 met het liedje 'Mei ik dan by dy', een Friese versie van de hit van Claudia de Breij 'Mag ik dan bij jou'. Er zijn elf nieuwe nummers in de lijst dit jaar en daarnaast zijn er vijf nummers terug gekomen die al eerder in de top 100 stonden. Ook in de top 10 zijn twee nieuwe binnenkomers. De grootste stijgers van 2015 zijn 'Libben nei de leafde' van Vangrail, van plek 64 naar 27 en 'Nim my mei' van Mink, van plek 97 naar 60. Piter Wilkens is met elf solo's en een nummer met SimmerTime de meest genoteerde artiest.
Volledige top 10
Traditioneel werd de volledige Fryske Top 100 uitgezonden op oudjaarsdag op Omrop Fryslân Radio. De top 10 ziet er als volgt uit:
Nog nooit eerder werd er zo vaak gestemd voor de Fryske Top 100. Er werden 37.500 stemmen uitgebracht, vanuit 26 landen.