Leeuwarder straat doet mee aan klimaatwedstrijd

De 4e Saskiadwarsstraat in Leeuwarden wil de klimaatvriendelijke straat van Nederland worden. De straat doet mee aan de landelijke wedstrijd Hier Klimaatstraatfeest. Doel van de wedstrijd is om met zoveel mogelijk buren energie te besparen. Daarvoor houden de Leeuwarders verschillende acties, zoals een gloeilampencontrole, een naden-en-kieren-speurtocht of een ontdooi-de-vriezer-estafette waarbij mensen de diepvriesproducten naar de buren brengen als ze de eigen vriezer ontdooien.
De bewoners waren dinsdagochtend bijeengekomen voor een 'eco-ontbijt' met onder andere biojoghurt en biokaas. Bijna de gehele straat schoof daarbij aan. Zo bespaarden ze individueel op elektriciteit en gas voor het zetten van thee en koffie. Andere voorbeelden van acties voor de klimaatwedstrijd zijn: sfeerverwarming met behulp van waxinelichtjes in een omgekeerde bloempot en een warmtecollector gemaakt van op elkaar gelijmde bierblikjes waar de boven- en onderkanten uitgehaald zijn.
De winnende straat krijgt onder andere een bedrag van 10.000 euro. Na een aantal afvalrondes doen er nu nog 150 van de bijna 2300 straten mee. De 4e Saskiadwarsstraat stond op de derde plek. De finale is op 18 april.