Leeuwarder stationsgebied krijgt opvallende fontein

Bij het station in Leeuwarden komt een opvallende fontein te staan. De fontein bestaat uit een jongens- en een meisjeshoofd van zeven meter hoog, die elkaar aankijken. Het ontwerp van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa is dinsdagmiddag gepresenteerd.
Het stationsgebied wordt de komende jaren flink opgeknapt en heringericht. In totaal steken gemeente, provincie, Prorail, NS en Europa 20 en in half miljoen euro in het gebied, dat vooral voor voetgangers aantrekkelijker moet worden. Het moet in december 2017 klaar zijn.
Na de opknapbeurt moet het drukke stukje Leeuwarden veiliger en overzichtelijker zijn. Aan de noordkant van de Stationsweg komt een nieuw stationsplein waar alleen wandelaars en fietser kunnen komen.
De opvallende fontein is de eerste in de serie 'Eleven Fountains', één van de grote projecten van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. In alle elf Friese steden komt uiteindelijk een fontein te staan, gemaakt door beroemde kunstenaars. Jaume Plensa heeft beroemde kunstwerken gemaakt in veen grote steden in Europa. Het is echter voor het eerst dat hij in Nederland aan de slag gaat met een kunstwerk.
Dinsdagavond is in Bynt de artistiek leider van het Eleven Fountains-project, Anna Tillroe, te gast.