Zware verwijten in gemeenteraad De Fryske Marren

De PvdA-fractie in de gemeenteraad van De Fryske Marren verwijt burgemeester Arie Aalberts donderdagavond buiten de gemeenteraad om in akkoord te sluiten met het COA over het opvangen van asielzoekers. De PvdA in de Fryske Marren kreeg dat te horen van het COA. Het akkoord zou gaan om 250 asielzoekers in Rijs en noch eens 500 bij Balk, Joure en Lemmer.
De kritiek van de PvdA schoot burgemeester Aalberts in het verkeerde keelgat. Hij verweet zijn COA-gesprekspartner 'onbetrouwbaar' te zijn. Volgens hem is er wel gepraat, maar geen akkoord.
Aalberts vroeg de raad om onderhandelingsruimte. De burgemeester praat vrijdag met staatssecretaris Fred Teeven en maandag opnieuw met het COA. Het vertrouwen in de raad buiten de twee coalitiepartijen FNP en CDA, is echter klein. Keer op keer kregen voorstellen van het college dondersdag de minimale meerderheid van 15 stimmen voor 14 tegen. De VVD sprak daarom van een 'genante vertoning' en de ChristenUnie zelfs over 'de dictatuur van de meerderheid'. De hele discussie bracht de ChristenUnie tot het indienen van een motie van afkeuring tegen het college. De ChristenUnie vindt dat het college de raad niet goed en ook veel te laat heeft geïnformeerd.