Gemeente aansprakelijk dug-out

De gemeente Achtkarspelen neemt haar aansprakelijkeid voor de gevolgen van het instorten van een dug-out op het sportveld in Twijzel op 21 mei van dit jaar. De gemeente heeft de verzekering opdracht gegeven om met de betrokken partijen de omvang van de schade te inventariseren.
Bij het ongeluk kwam de 10-jarige Yrsa de Bruin uit Surhuisterveen om het leven en raakten vijf andere kinderen gewond. Het onderzoek naar de toedracht en de schuldvraag, door het Openbaar Ministerie, loopt nog. Volgens de gemeente laten de uitkomsten van dat onderzoek zo lang op zich wachten dat ze nu haar verantwoordelijk neemt. De gemeente erkent geen schuld, want daar is het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie voor.
Advocaat Liesbeth Poortman-de Boer van de getroffen families, waaronder de familie van het omgekomen meisje, vindt dat het al met al veel te lang heeft geduurd. Poortman heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente. Ze is niet van plan die procedure stop te zetten. Advokaat Poortman heeft grote kritiek op de gemeente en op de burgemeester. Ze noemt het onbegrijpelijk dat de gemeente nog niet is begonnen met een eigen onderzoek naar de oorzaak van het instorten van de dug-out. Ze vindt dat het voor de hand ligt dat de gemeente het eigen handelen in deze zaak onderzoekt, los van het onderzoek van het Openbaar Ministerie dat zich op de schuldvraag richt.
Burgemeester Gerben Gerbrandy van Achtkarspelen zegt in een reactie tegen Omrop Fryslân dat hij het gevoel heeft dat hij z'n best heeft gedaan en dat hij zich niet wilde opdringen.