Kamer staat achter EVT-besluit

De Tweede Kamer staat achter het besluit van staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur om de EVT niet langer op Terschelling te laten varen. Volgens Twaeede Kamerlid Aukje de Vries (VVD) heeft de staatssecretaris daarmee de 'minst slechte keus' gemaakt.
De Kamer debatteerde woensdagavond over de vaarverbinding tussen Harlingen en Terschelling. CDA, de SP en D66 waren kritisch. De SP vindt dat de reiziger de dupe wordt van dit besluit. SP en D66 willen dat er een oplossing komt waar alle partijen bij worden betrokken.
Hoe het precies komt moet op 17 december duidelijk worden. Dan dient het kort geding dat de EVT heeft aangespannen tegen het besluit van staatssecretaris Mansveld. Volgens EVT-woordvoerder Erwin Rob staat de Eigen Veerdienst Terschelling bijzonder sterk, maar ook staatssecretaris Mansveld heeft er vertrouwen in dat de rechter haar beleid zal ondersteunen. Mansveld heeft naar eigen zeggen wel 'enorm geworsteld' met het EVT-dossier. Ze had het besluit om de EVT met ingang van februari 2014 uit de vaart te halen liever niet genomen, maar vanwege de dreiging dat de winterdienstregeling op Terschelling en Vlieland zou worden ingekrompen door rederij Doeksen moest ze wel ingrijpen om de eilanden goed bereikber te houden. 'Het gaat om een publiek belang', zo zegt Mansveld.