Aaipop blijft bestaan: "Geslaagde 1-aprilgrap, maar met waarschuwing voor de toekomst"

Aaipop 2022
Aaipop blijft gewoon bestaan © Jeroen Postma
Aaipop stopt toch niet. Volgend jaar wordt het festival opnieuw gehouden. Dat verklaarde de organisatie van het grootste Friestalige festival maandag tijdens een persconferentie. Het betreft een 1-aprilgrap, met een serieuze ondertoon. "Nu is het een grap, maar in de toekomst misschien niet."
"Aaipop heeft de afgelopen dagen veel stof doen opwaaien", zegt Jeroen Postma van de organisatie van Aaipop, dat in Nijland gehouden wordt. "We kregen veel reacties, maar erkenning van de problemen was de rode draad."
De organisatie liet begin deze week weten dat er geen toekomst meer was voor het festival door toenemende regeldruk, stijgende kosten en een tekort aan vrijwilligers. Postma ontkende toen nog met klem dat het een 1-aprilgrap was.

"Verstikkende regels"

Volgens Postma is er inmiddels goed overleg geweest met de gemeente Súdwest-Fryslân, "maar er valt winst te behalen wat evenementen betreft. We hebben ook met verschillende provinciale partijen gesproken over de verstikkende regels."
Aaipop stopt toch niet: het was een 1-aprilgrap
Postma doet een oproep aan mensen om verenigingen en stichtingen in hun omgeving te helpen. "Zo maken we mooie feesten, sporten en evenementen mogelijk. Een uurtje helpen maakt al verschil."
Postma spreekt waardering uit voor de eigen vrijwilligers van Aaipop. "Hoewel het elke keer lastig is om de groep rond te krijgen, staan hier toch 150 vrijwilligers. Daar zijn we zeer, zeer dankbaar voor, want de vrijwilligers zijn Aaipop."

Ingeburgerd

De 35e editie van het festival begint maandag om 13.00 uur in Nijland. Inwoners van het dorp hadden al gedacht dat het om een grap ging. "Het gaat gewoon door denk ik. Geen twijfel mogelijk", zegt een man. "Het is al zo lang gaande hier en zo ingeburgerd. Ik denk dat het een 1-aprilgrap is", zegt een andere man.
Een vrijwilliger die al 30 jaar betrokken is, geloofde het nieuws echter wel. "Ik denk dat het wel waar is. Maar misschien ook wel een statement naar de gemeente toe. Het zou heel triest zijn."
Aaipop
In eardere edysje fan Aaipop © Omrop Fryslân
Volgend jaar, op 21 april 2025, is er weer een nieuwe editie van Aaipop. "Wij stoppen nooit", zegt Postma.
"We willen met deze zeer geslaagde 1-aprilgrap een waarschuwing geven voor de toekomst. Over een jaar of 5-10 zorgen de regelgeving en het niet krijgen van genoeg vrijwilligers echt voor slachtoffers. En dat gaat ten koste van alles. Want de gemeenschap bruist en die leeft."