Anne Wind vindt opnieuw eerste kievitsei van Fryslân

ljipaai
Anne Wind met het eerste ei van Fryslân © BFVW / Charlotte de Groot
Anne Wind uit Pingjum heeft opnieuw het eerste kievitsei van Fryslân gevonden. Hij vond het ei op een perceel bij Echtenerbrug.
De Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) heeft de vondst van het eerste ei goedgekeurd.
Wind was afgelopen jaar op 12 maart ook al de eerste vinder van het eerste kievitsei van Fryslân. Toen vond hij hem in een stuk weiland bij Scharsterbrug.

Niet de eerste van Nederland

Het ei van Wind was niet de eerste van het land. Het allereerste kievitsei van Nederland werd op 2 maart al gevonden door Wil Schotanus in Beuningen (Gelderland). Schotanus is wel een Fries, maar woont niet meer in onze provincie. Hij komt oorspronkelijk uit Sint Nicolaasga.
De enige keer dat het eerste kievitsei van Nederland de afgelopen tien jaar in Fryslân werd gevonden, was in 2019. Eduard van der Hoek had toen beet bij Vegelinsoord. Hij vond daar op 28 februari het eerste ei. Dat is ook het landelijke record. Niet eerder werd zo vroeg al een kievitsei gevonden.

Sulveren Ljip

De vinder van het eerste kievitsei van de provincie krijgt de Sulveren Ljip uit handen van de commissaris van de Koning Arno Brok. Daar hoort ook een oorkonde bij uit handen van de burgemeester waar het ei gevonden is. Dat is deze keer Fred Veenstra van De Fryske Marren
De Sulveren Ljip wordt al meer dan een eeuw uitgegeven, om aandacht te vragen voor de kievit in Fryslân. Het zoeken naar kievitseieren gaat nog verder terug: halverwege de 19e eeuw werd het eerste kievitsei al aangeboden.