Hoe wil Joost Klein Europa veroveren? En animo voor Allingawier

5 van de week, 9
Weekoverzicht van Omrop Fryslân © Omrop Fryslân
'Europapa' schudt Friesland wakker, een groot deel van een dorp staat te koop en een grote klap voor de Friese lhbtqia+-gemeenschap. Dat en meer in ons overzicht van de week.
Het weekoverzicht bestaat uit vijf opvallende verhalen die gepubliceerd zijn op onze app en website. Van sport tot politiek, van cultuur tot milieukwesties en alles wat verder maar de revue passeert in Friesland.
Voor iedereen die misschien een artikel heeft gemist, of gewoon nog eens rustig het een en ander terug wil lezen.
Hier onze selectie van deze week:
Joost Klein bij de presentatie van zijn nummer
Joost Klein bij de presentatie van zijn nummer © ANP

Kan 'Europapa' scoren op het Eurovisie Songfestival?

Deze week werd 'Europapa', Joost Kleins liedje voor het Eurovisie Songfestival, officieel gepresenteerd. Het is een opvallend nummer in happy-hardcorestijl. Kan Nederland met dit liedje het songfestival winnen? Songfestivalvolger Arjen Visser geeft zijn visie.
Allingawier
Wie wil een deel van musuemdorp Allingawier kopen? © Omrop Fryslân

Deel van een dorp te koop

Geen huis, maar een heel deel van een dorp kopen. Het lijkt in deze tijd van woningnood vreemd, maar het is mogelijk in Allingawier. Daar staat een eerder museumdorp te koop voor 1,5 miljoen euro. Het loopt storm. "De geïnteresseerden komen vanuit heel Nederland."
Defensie wil meer ruimte om te oefenen
Defensie wil meer ruimte om te oefenen © Omrop Fryslân

Krijgen tanks en de F-35 ruim baan?

Oorlog tussen Rusland en Oekraïne, spanningen in de Baltische staten en politieke onrust op tal van andere plaatsen in de wereld. Volgens Defensie moeten we ook in ons land beter voorbereid zijn op mogelijke bedreigingen en conflicten. Daarom moet er vaker geoefend worden. Is daar ruimte voor in Fryslân?
De promoasjeposter fan 'Moed - Je mag wel bang zijn maar niet laf'
De promotieposter van 'Moed - Je mag wel bang zijn maar niet laf' © Pier 21

Bang zijn mag, maar wees niet laf

Met een voorstelling over de twee broers Bakker uit Buitenpost die in de Tweede Wereldoorlog uitgroeiden tot moedige verzetsstrijders, probeert theatergezelschap Pier21 actuele thema's onder de aandacht te brengen. "Ik herken de emotionele worsteling en het gevoel dat je jezelf moet verstoppen."
Foarstanners demonstrearren twa wiken lyn noch foar reinbôgebelied
Voorstanders demonstreerden twee weken geleden nog voor regenboogbeleid © Omrop Fryslân

Fryslân stekt gjin jild yn reinbôgebelied

Het provinciebestuur steekt definitief geen geld in regenboogbeleid. Wekenlang is er gesproken over een voorstel om toch te investeren, maar zonder resultaat. "We waren een heel eind op weg, maar we hebben de pot goud aan het eind van de regenboog helaas niet gevonden."