Statenlid Margreet Jonker terecht uit de fractie gezet

Margreet Jonker
Margreet Jonker © Gemeente Dantumadiel
De ChristenUnie heeft het beroep afgewezen dat Statenlid Margreet Jonker had ingediend omdat ze uit de fractie is gezet.
Volgens de beroepscommissie hebben fractie en provinciaal bestuur procedureel en inhoudelijk correct gehandeld toen ze Jonker uit de fractie zetten. De uitspraak betekent dat Jonker de partij niet meer kan vertegenwoordigen, zo laat het bestuur van de Friese ChristenUnie weten in een schriftelijke verklaring.

Schorsing

Jonker werd afgelopen zomer geschorst als Statenlid vanwege een klacht in de privésfeer. Jonker is na haar schorsing met ziekteverlof gegaan.
Afgelopen woensdag maakte Commissaris van de Koning Arno Brok nog bekend dat Jonker van plan is om in maart weer terug te keren als Statenlid. Of Jonker dat na deze uitspraak van de beroepscommissie nog zal doen, is nog niet duidelijk. Jonker was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Verwondering

De schorsing van Jonker zorgde voor de nodige verwondering en onrust in haar partij en de provinciale politiek. Jonker stond bekend als een zeer trouw en actief partijlid.
Vorig jaar was Jonker, samen met Matthijs de Vries, nog onderhandelaar voor haar partij bij de college-onderhandelingen voor het nieuwe provinciebestuur. Eerder was ze raadslid voor de ChristenUnie in de gemeente Kollumerland en wethouder in Achtkarspelen.