"Songfestivalinzending van Joost Klein komt een jaar te laat"

Joost Klein by de presintaasje fan syn nûmer
Joost Klein bij de presentatie van zijn nummer © ANP
Met 'Europapa' van Joost Klein breekt AVROTROS met een trend. De laatste jaren koos de omroep die verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival vaak voor een ballade zonder een al te grote show.
Het happy-hardcorelied van Klein is wat dat betreft het tegenovergestelde van wat we de laatste jaren van Nederland hebben gezien bij de grootste muziekwedstrijd ter wereld.
Deze ontwikkeling kan niet los worden gezien van het feit dat de jury's niet meer meestemmen in de halve finales. Dat betekent dat alleen het publiek bepaalt welke landen doorgaan naar de finale.
Arjen Visser volgt het Eurovisie Songfestival al jaren. Hij maakt ieder jaar analyses van hoe er is gestemd en wat de verhalen zijn achter de uitslagen.
En het is nu eenmaal zo dat het publiek eerder stemt op acts die opvallen. Zo bezien, is het niet vreemd dat de selectiecommissie bij Joost Klein uitkwam.
De Britsumer springt in het oog en hij staat erom bekend dat hij een show kan neerzetten die mensen onthouden.

Landen vissen in dezelfde vijver

Maar Nederland is niet het enige land met deze gedachtegang. Van Ierland tot Finland en van Estland tot Kroatië, allemaal sturen ze een opvallende act.
Sowieso is verreweg het grootste deel van de tot nu toe gekozen liedjes up-tempo. De rustigere nummers zijn op één hand te tellen.
Sinds gisteren staat Kroatië bovenaan bij de wedkantoren. Via een nationale selectie koos het land Marko Purisic, beter bekend onder zijn artiestennaam Baby Lasagna. Zijn liedje 'Rim Tim Tagi Dim' gaat over jongeren die Kroatië verlaten vanwege betere kansen in het buitenland.
Het liedje is absurdistisch ingestoken, met veel spektakel op het podium. Er zijn duidelijke gelijkenissen met de publiekswinnaar van vorig jaar, 'Cha cha cha' van de Finse Käärijä.
De Finnen zelf slaan dezelfde weg in, met Windows 95 Man en zijn nummer 'No rules', een liedje dat het bijna volledig moet hebben van een komische podiumpresentatie. De boodschap van het liedje is om alles niet zo serieus te nemen.
Deze landen vissen allemaal een beetje in dezelfde vijver. Het is daarom maar de vraag of 'Europapa' dit jaar optimaal tot zijn recht komt.
Het liedje had er vorig jaar veel meer uitgesprongen dan deze keer het geval is. Je zou dus kunnen stellen: Joost Klein komt een jaar te laat.

Een echt verhaal

Is 'Europapa' dan volledig kansloos? Dat is wat tekort door de bocht. Klein heeft gekozen voor een liedje dat wat toegankelijker klinkt dan veel van zijn andere werk. Bovendien heeft hij echt een verhaal te vertellen.
En ook al is 'Europapa' grotendeels in het Nederlands, als hij zijn gevoel in het liedje kan leggen, dan kan het in heel Europa aanslaan.
Denk bijvoorbeeld aan de Portugese Salvador Sobral die in 2017 won met 'Amar pelos dois'. Het grootste deel van Europa heeft er misschien geen woord van verstaan, maar toch kon Sobral het publiek raken.
En een andere factor die in het voordeel van Klein spreekt: 'Europapa' verdeelt mensen: de een vindt het geweldig, de ander vindt het verschrikkelijk. Mensen die er tussenin zitten, zijn flink in de minderheid.
Dat klinkt misschien ongunstig, maar je kunt beter de favoriet van vijf mensen en de hekkensluiter van tien anderen zijn dan de nummer vier van vijftien mensen. Want met uitzondering van de echte songfestivalfans zal het grootste deel van het publiek toch vooral op zijn favoriet stemmen.

Wat zeggen de bookmakers?

Het eerste doel van Joost Klein zal het bereiken van de finale zijn. Het vooruitzicht lijkt wat dat betreft goed. Nederland heeft een gunstige loting met onder meer Oostenrijk, Zwitserland en België, waar Klein al bekend is.
Bovendien stemmen ook Denemarken en Estland mee in Kleins halve finale, dat zijn landen die vaak veel punten geven aan de Nederlandse inzending.
Ook positief: 'Europapa' is in een dag tijd al meer dan 2 miljoen keer bekeken op YouTube, veel meer dan zijn concurrenten.
Een finaleplaats lijkt dus zeker mogelijk, maar een eindoverwinning ligt niet meteen in de lijn der verwachting.
De wedkantoren, die het over het algemeen wel redelijk kunnen inschatten, plaatsen Nederland voorlopig op de twintigste plek. Daar moet echter wel bij worden aangetekend dat dit nog flink kan veranderen als bekend wordt hoe de act er op het podium uit zal zien.