Iduna met hulp van Afûk 'verfriest': van 'húske' tot 'knopkeskower'

Mannen urineren sindsdien in een 'pisbak' in het 'húske'
Mannen urineren sindsdien in een 'pisbak' in het 'húske' © Tineke Witteveen
Iduna zet zich niet meer neer als 'poppodium', maar als 'poppoadium'. Uit onderzoek bleek dat de Friese identiteit cruciaal is voor Iduna en daarom is de huisstijl over de kop gegooid.
Het poppodium in Drachten heeft vanwege het 40-jarig bestaan een onderzoek laten doen naar de 'marktidentiteit'. Daaruit bleek dat de Friese taal een van de kernwaarden is voor Iduna.
Volgens de organisatie past het ook goed bij het eigenwijze karakter van het poppodium en heeft taal in de gemeente ook een belangrijke plek. Daarom is de naam dus 'verfriest.' Iduna heeft daarbij de hulp van Afûk ingeschakeld.
"Je zit met elkaar om tafel om te kijken waar je elkaar kunt vinden. Want wij willen als Afûk niet zeggen dat bepaalde dingen moeten, maar wij kunnen wel meedenken", zegt Tineke Wetenveen van Afûk.
Medewerkers en vrijwilligers van Iduna zelf waren daarbij betrokken. "Het is heel interessant geworden. Ze hebben een nieuwe huisstijl ontwikkeld met vooral Fries op de voorgrond. Het is echt op een leuke manier doorgevoerd."
Iduna is nu een 'poppoadium', op z'n Fries
Iduna is nu een 'poppoadium', op z'n Fries © Tineke Witteveen
Het gebruik van de Friese taal is ook in het gebouw doorgevoerd: zo kunnen bezoekers nu naar het 'húske', zijn de concerten in de 'grutte seal' en heet de technicus de 'knopkeskower'. De 'wall of fame' met artiesten is voortaan de 'pommerantemuorre'.

Engels

Voor de Franeker is wel een meertalig beleid ingezet. Daar wordt naast het Fries ook het Engels gebruikt, om rekening te houden met internationale artiesten. "Ik denk niet dat de gemiddelde Amerikaanse artiest 'klaaikeamer' kan uitspreken", zegt Jort Visser van Iduna.
"We grijze van blauwe M&M's", is een andere tekst die daar te vinden is. "Dat staat in de Franeker groot op de muur", zegt Wittenveen.
Geen lastige 'riders', deze boodschap is duidelijk
Geen lastige 'riders', deze boodschap is duidelijk © Tineke Witteveen
Het is een kleine knipoog naar de 'riders', de lijsten met voorwaarden waaraan moet worden voldaan voordat een artiest of band wil optreden op een locatie. De band Van Halen eiste M&M's in de kleedkamer, maar wilden beslist geen bruine M&M's.