WTC Leeuwarden weer tijdelijk opvang om Ter Apel te ontlasten: "Geen makkelijke beslissingen"

Een bus met vluchtelingen bij het WTC in Leeuwarden
Een bus met vluchtelingen bij het WTC in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Het WTC-complex in Leeuwarden wordt weer tijdelijk een opvanglocatie voor asielzoekers. Dat is om het aanmeldcentrum van Ter Apel te ontlasten. Er zullen maximaal 250 asielzoekers in het WTC verblijven.
Het COA heeft het college van B&W dringend verzocht om het WTC weer in gebruik te nemen als zogenaamde overlooplocatie. De burgemeester en wethouders hebben daar gehoor aan gegeven. Dat zal zijn van 18 maart 2024 tot en met 5 januari 2025.
De asielzoekers verblijven korte tijd in de hal, maximaal tien dagen. Daarna kunnen ze terug naar Ter Apel waar hun registratieproces wordt afgemaakt.
Het COA wil bovendien ook asielzoekers opvangen die al verder in het aanmeldproces zijn, maar geen andere plek hebben. Die verblijven maximaal 20 dagen in het WTC.
De inrichting van de WTC-hal vier jaar geleden
De inrichting van de WTC-hal vier jaar geleden © ANP
"Dit zijn geen makkelijke beslissingen", zegt wthouder Nathalie Kramers van Leeuwarden. "Ook omdat er het nodige over te doen is geweest over het WCT. Is dit nu een geschikte plek voor vluchtelingen om lang te verblijven? Dat vinden wij als gemeente niet."

"Hartstikke nodig"

Er is geen daglicht en privacy kan ook onvoldoende gewaarborgd worden. "Daarom zijn we ook heel duidelijk geweest: in eerste instantie maximaal tien dagen. Al er daarna echt nog geen plek is en de mensen in Ter Apel zijn geweest voor hun registratie, mogen ze nog één keer terugkomen voor twintig dagen. Maar dan is het ook echt klaar in de hal."
Wethouder Kramers noemt het wel 'hartstikke nodig.' "We kennen de berichten uit Ter Apel. De rechter heeft gezegd dat daar echt niet meer dan 2.000 vluchtelingen mogen verblijven. Dus het COA is nog steeds dringend op zoek."
Wethouder Nathalie Kramers van Leeuwarden
Wethouder Nathalie Kramers van Leeuwarden © Omrop Fryslân
In het WTC worden alleen bij nood kinderen opgevangen, als er geen betere plek is en het niet anders kan. Het COA betaalt huur aan het WTC en regelt verder alles wat nodig is. De buurt wordt geïnformeerd, volgens wethouder Kramers zit het wel goed met het draagvlak.

Geen lang verblijf

De gemeente Leeuwarden vindt de locatie niet geschikt voor een lang verblijf. Het COA heeft echter laten weten dat ook de doorstroom van geregistreerde asielzoekers naar een COA-locatie nog steeds blijft steken. Leeuwarden heeft aangegeven op dit punt te willen meewerken aan een oplossing.
Noodopvang in Leeuwraden (archiefbeeld)
Noodopvang in Leeuwraden (archiefbeeld) © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
De gemeente hoeft geen onderwijs en zorg beschikbaar te stellen omdat de asielzoekers maar voor korte tijd verblijven.
Leeuwarden had eerder de verwachting dat de opvanglocatie maximaal een halfjaar nodig zou zijn, tot april 2024, maar daar wordt dus op teruggekomen.