432 Friezen blazen op deze schrikkeldag kaarsjes uit: gefeliciteerd!

Al 60 jaar in leven, maar nog maar voor de 15e keer je verjaardag vieren
Al 60 jaar in leven, maar nog maar voor de 15e keer je verjaardag vieren © Omrop Fryslân | Shutterstock.com
Voor zo'n 432 Friezen is het vandaag een bijzondere dag, want ze zijn jarig. Nu gebeurt dat ieder jaar, zou je zeggen. Maar nee: omdat het een schrikkeldag is, kunnen ze het maar eens in de vier jaar écht vieren.
Op een gemiddelde dag vieren veel meer Friezen hun verjaardag: gemiddeld 1.677 inwoners van onze provincie. Op deze schrikkeldag is dat daar maar zo'n kwart van, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Deze Friezen vieren vandaag hun schrikkelverjaardag:
Vier jij vandaag ook je verjaardag? Van harte gefeliciteerd! Laat een foto met jouw naam, woonplaats en (schrikkel)leeftijd achter via Facebook.
In heel Nederland zijn er ruim 11.000 mensen die hun verjaardag vandaag vieren. 370 kinderen doen dat dit jaar voor het eerst, zij zijn vier jaar geleden geboren.

Korrectie voor ons kalenderjaar

Een schrikkeljaar duurt geen 365, maar 366 dagen. Dat komt doordat er tussen 28 februari en 1 maart een extra dag wordt toegevoegd.
Die extra dag is ingevoerd omdat een kalenderjaar zo'n 6 uur korter duurt dan het 'tropisch jaar', de tijd die de aarde nodig heeft om in de baan om de zon van de lente naar de lente te bewegen. Een kalenderjaar is 365 dagen, maar een 'tropisch jaar' is 365,2421875 dagen.
Als men die tijd niet zou verrekenen, zouden we na vier jaar bijna een dag te kort komen. Dan zou bijvoorbeeld Oud en Nieuw te vroeg worden gevierd. Daarom is er dus één keer in de vier jaar een kleine correctie nodig.
De extra dag, die slechts één keer in de vier jaar voorbij komt
De extra dag, die slechts één keer in de vier jaar voorbij komt © Shutterstock.com (Ali.alpha)
De naam 'schrikkeljaar' komt van het oude woord 'scricken', dat 'springen' of 'met grote passen lopen' betekenende.