Fans speculeren erop los: lied Joost Klein wordt een groot feest

Joost Klein
Joost Klein © ANP
Joost Klein maakt er één groot feest van op het Songfestival met zijn liedje. Daar zijn Friese fans zeker van. De in Britsum opgegroeide Klein vertegenwoordigt dit jaar Nederland met het liedje 'Europapa'.
Donderdag komt het liedje naar buiten. Kris van Houten (19), Jesse van Wieren (21), Fabian Rijpstra (23) en Myrthe van der Molen (19) zijn fans van het eerste uur. Zij zijn ervan overtuigd dat Joost Klein in de top gaat eindigen met zijn lied.

Geen veilige optie

Fabian Rijpstra uit Leeuwarden had niet verwacht dat Joost Klein zou worden gekozen om mee te doen. "Nederland gaat toch altijd voor de veilige opties? Ik was aan het werk toen mijn moeder me belde om het nieuws te vertellen, mijn dag kon niet meer stuk."
Hij vindt het lastig in te schatten wat voor nummer het wordt. "Hij heeft zoveel verschillende genres. Wordt het gabber of toch het serieuze zoals Florida 2009? Ik hoop dat het gabber wordt. Wat gaat Europa daarvan vinden? We mogen onze Nederlandse gabbercultuur toch wel inbrengen, dat vind ik alleen maar mooi."
Welk liedje wordt het? Dat is de grote vraag voor de fans van Joost
"Ik heb met vrienden op school posters opgehangen en zo meegeholpen met de petitie om Joost Klein naar het Songfestival te krijgen", vertelt Kris van Houten uit Opeinde.
Radiozender 3FM voerde een actie om zoveel mogelijk handtekeningen te krijgen om Klein te steunen als kandidaat voor het Songfestival. Met deze petitie zijn meer dan 25.000 handtekeningen opgehaald.
"Ik vind het zo cool dat het gelukt is. Ik kijk nooit naar het Songfestival, maar nu natuurlijk wel. Ik denk dat er dit jaar heel veel nieuwe kijkers bijkomen."
De sfeer en de gekte, ik denk dat Joost er wel tussen past.
Kris van Houten
Of hij bij het Songfestival past? "Jazeker. Vorig jaar waren er ook zoveel gekke acts. De sfeer en de gekte, ik denk dat Joost er wel tussen past."
Daar sluit Myrthe van der Molen uit Bolsward zich bij aan. "Ik denk dat het een heel vet nummer wordt, maar dat hij wel echt bij zichzelf gaat blijven. En dat is niet mainstream. Hij gaat er een echt feest van maken."

Heilig van overtuigd

"Hij wordt nu ook wel vergeleken met Finland vorig jaar, die tweede werd", vertelt Jesse van Wieren uit Kollumersweach. "Maar ik denk dat het liedje van Joost daar zelf overheen gaat. Dit kan echt wel in de top komen, daar ben ik heilig van overtuigd."
Het liedje 'Europapa' waarmee Joost Klein Nederland gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, wordt op 29 februari bekendgemaakt.
De première van het nummer is in een speciale editie van Arjen Lubach met de naam 'De Middag/Avondshow met Arjen Lubach LIVE'. De uitzending is om 16.45 uur op NPO1.