Jetlag of niet, Rijpma-de Jong en Prins schaatsen sneller dan ooit op NK

Tim Prins, NK sprint
Tim Prins © Orange Pictures
Het is nog geen week geleden dat Antoinette Rijpma-de Jong, Tim Prins en Marrit Fledderus terugkwamen uit het Canadese Calgary. Toch moeten ze er dit weekend weer staan op het NK allround en sprint.
En dat is niet zo makkelijk, geeft Prins toe. "Ik heb gisteren maar tweeënhalf uur geslapen. Vannacht werd ik om tien over drie wakker. Toen dacht ik: het gebeurt mij niet weer dat ik weer niet in slaap val", vertelt de 20-jarige schaatser.
Aan de resultaten van zaterdag te zien, is Prins gauw weer in slaap gevallen, want hij reed op het NK sprint 0,22 seconde van zijn persoonlijk record af op de 500 meter. "Ik dutte vrij snel weer in en heb nog een prima nacht gedraaid", bevestigt Prins.
Ook Rijpma-de Jong sliep deze week niet top. "Tien keer in een nacht wakker worden, is niet heel ideaal", zegt ze na de eerste dag van het NK allround.
Antoinette Rijpma-de Jong heeft op dit NK niet zoveel last van de jetlag
De Rottumse moest een knop omzetten en dat heeft ze gedaan. Op de eerste 500 meter van het NK allround reed ze namelijk een persoonlijk record. "Ik ben er wel blij mee. Het voelde weer goed in Thialf. Het gevoel dat ik in Calgary miste, had ik hier weer."
Het WK afstanden in Calgary verliep voor Rijpma-de Jong teleurstellend met drie vierde plaatsen. "Het ijs is daar veel zachter. Hier is het vier graden kouder. Daar was het net niet en hier voelt het wel goed."
Het leidde er zaterdag toe dat Rijpma-de Jong na de eerste dag van het NK allround op de eerste plaats staat. Ze won de 500 meter en werd tweede op de 3.000 meter. "Ik ben blij met de 500 meter en tevreden met de 3.000 meter", zegt de schaatster van Jumbo-Visma.

Prins trapt in een scheur

Net als Rijpma-de Jong noteerde ook Prins zijn snelste tijd ooit op de 500 meter. Dat is sinds zaterdag 34,76, terwijl het persoonlijk record voor dit seizoen nog op 35,70 stond. "Dit was een hele goede 500 meter."
Een scheur in het ijs zorgt voor chagrijn bij Tim Prins
Toch is er na afloop frustratie bij de schaatser van Reggeborgh. Dat zit hem in zijn 1.000 meter. "Ik reed een hele goede 1.000 meter, totdat ik bijna op mijn plaat ging", vertelt Prins. Hij raakte met zijn hand het ijs en kon zich daardoor nog corrigeren en voorkomen dat hij onderuit ging.
Volgens Prins is een scheur in het ijs, ontstaan door een val van ploeggenoot Hein Otterspeer een rit eerder, de oorzaak. "Dat zijn wel dure flatertjes, als de concurrentie zo sterk is. Ik vond het niet helemaal mijn fout, maar ik trapte door die scheur. Dat is gewoon pech", is de mening van de Jouster.

Teleurstellende 1.000 meter voor Fledderus

Pech had Marrit Fledderus niet op de 1.000 meter, het was simpelweg niet goed genoeg. Ze werd vierde en moest bijna een seconde toegeven op winnares Isabel Grevelt. "Ik baal er echt van. Ik reed technisch echt slecht. Ik weet dat het veel beter kan dan dit", zegt Fledderus.
Ik denk dat het lastig wordt, want het gat is wel groot.
Marrit Fledderus
De inwoner van Sint Nicolaasga kan zich niet veel permitteren. Doordat Jutta Leerdam en Femke Kok al zeker zijn van het WK sprint, gaat alleen de winnaar van dit NK naar het WK. Fledderus heeft voor de 500 meter van zondag een achterstand van 0,38 seconde op koploper Isabel Grevelt.
"Ik denk dat het lastig wordt, want het gat is wel groot", geeft Fledderus toe. "Maar ik weet dat de 500 meter nog veel beter kan. Ik probeer morgen zo'n groot mogelijk gat te slaan op de 500 meter." Daarna rijdt ze nog een 1.000 meter.
De jetlag als boosdoener aanwijzen, wil Fledderus niet. "Grevelt was ook in Calgary, dus dat is geen excuus. Ik moet er niet mee bezig zijn en technisch goed schaatsen."
Marrit Fledderus baalt na de eerste dag van het NK sprint
Na de eerste dag staat Prins vierde in het klassement van het NK sprint. De verschillen zijn echter klein. "Ik moet zorgen dat ik morgen twee hele goede races rijd. We zien morgen of het foutje mij de kop heeft gekost", zegt Prins.
Hij geeft de moed om bij de eerste twee te eindigen dit NK in ieder geval nog niet op. Mocht hij dit redden, dan verdient hij een startbewijs voor het WK sprint. Prins: "Als ik morgen de 500 meter rijdt zoals vandaag en een nog betere 1.000 meter, dan ben ik nog altijd gevaarlijk."
Het NK allround en sprint gaan morgen verder in Thialf. Antoinette Rijpma-de Jong schaatst dan nog een 1.500 meter en, als ze bij de beste acht zit, ook nog een 5.000 meter. Marrit Fledderus en Tim Prins komen zondag in actie op hun tweede 500 en 1.000 meter.
Voor Rijpma-de Jong is alleen de winst op het NK allround genoeg, omdat Marijke Groenewoud en Joy Beune zich al hebben geplaatst. "Het geeft vertrouwen voor morgen. Ik hoop dat ik een goede 1.500 meter kan neerzetten. Dan zien we bij de 5.000 meter wel wat ik nog over heb."