Ontdekte kunstenaar Alle Jong een Van Gogh? "Zo'n ervaring is niet te koop"

Alle Jong in het bos bij Hemrik
Alle Jong in het bos bij Hemrik © Omrop Fryslân
Kunstenaar Alle Jong zoekt in zijn kunst naar grote betekenis achter kleine verhalen uit het verleden. Als hij zijn hand weet te leggen op 1.000 antieke tekeningen, valt één tekening in het bijzonder op. Zou het een Van Gogh zijn?
De 1.000 tekeningen waar hij de mogelijke Van Gogh tussen vond, nam Jong over van de zoon van een antiquariaat uit Tilburg, zo vertelt hij in de FryslânDOK 'Gedachtekamers: de zoektocht van Alle Jong.'
"Op mijn anti-kraakkamertje ging ik erdoorheen en tussen al die tekeningen zat een aparte tekening. Ik dacht meteen: dat is vreemd, dat kan bijna niet anders dan een Van Gogh zijn."
Ook het Van Gogh Museum kreeg lucht van Alle Jong zijn mogelijke ontdekking. Van de 700 aanvragen die ze op jaarbasis krijgen van mensen die denken dat ze een Van Gogh in huis hebben, worden er niet meer dan een handvol uitgenodigd voor verder onderzoek. Alle Jong mag langskomen met zijn potentiële Van Gogh.
"Met een plastic tasje heb ik me bij de achteringang gemeld. In het depot kwam dan de tekening op tafel. Met handschoentjes aan zagen de medewerkers van het depot vol verbazing hoe ik in dit plastic zakje een mogelijke Van Gogh naar het museum bracht", zo blikt Jong terug op die dag.
Kunstenaar Alle Jong (1988) groeide op in Hemrik en woont in Leeuwarden. De werelden die hij optrekt, zitten vol verwijzingen naar de tijd van het Modernisme. Hij exposeerde onder andere in Museum Belvédère, het Drents Museum en het Bonnefantenmuseum.
De FryslânDOK 'Gedachtekamers: de zoektocht van Alle Jong' wordt zaterdag 24 februari uitgezonden op NPO2, om 15.30 uur. Zondag 25 februari is deze documentaire bij Omrop Fryslân te zien op televisie. Vanaf 17.00 uur, ieder uur herhaald.
Dat juist Alle Jong deze ontdekking doet, is niet zo vreemd. Als kunstenaar bekijkt hij de wereld vanuit het verleden.

Blik op de wereld

Als een historische ontdekkingsreiziger loopt Jong archieven op zoek naar oude manuscripten, artenvakten of schilderijen die raken aan zijn eigen gevoelsleven. Dat gevoelsleven komt tot uiting in grote houtskooltekeningen, aangekochte 'vergeten' schilderijen en zelfs in videogames.
Alle Jong kijkt met een net wat andere bril naar de wereld, waardoor hem zaken opvallen die een ander niet snel ziet.
Alle Jong bij twee van zijn kunstwerken
Alle Jong bij twee van zijn kunstwerken © Omrop Fryslân
Zo kocht Jong ook een bijzonder schilderij van de Franse schilder Horace Vernet. "Thuis heb ik het laatste schilderij dat hij van zijn dochter heeft gemaakt voor ze stierf. Het laatste portret van een vader voor zijn dochter."
Dat persoonlijke van dit schilderij, dat spreekt Jong aan. "Dat is voor mij ook de waarde van kunst. Ook al heeft deze man een geweldige carrière gehad en schilderde hij voor Napoleon. Uiteindelijk kom je dan bij zo'n persoonlijk schilderij uit."

"Mijn verantwoordelijkheid"

Wat hij niet wist bij het kopen van dit schilderij, is dat er een paar jaar later een grote tentoonstelling over Vernet zou worden gehouden in Versailles. De curator smeekte Jong om zijn schilderij uit te lenen. "En het is mijn verantwoordelijkheid dan ook om dat te doen", zo vindt Jong.
Alle Jong werkt al vier jaar aan een videogame
Alle Jong werkt al vier jaar aan een videogame © Omrop Fryslân
Alle Jong onderzoekt in de FryslânDOK zowel zijn eigen geschiedenis als de kunstgeschiedenis en haalt figuren en verhalen uit de vergetelheid om ze opnieuw voor het voetlicht te brengen. Zijn werken vormen nieuwe werelden, gedachtenkamers, waarin hij naar betekenis zoekt.

Een echte Van Gogh?

En wat die Van Gogh betreft? In de FryslânDOK wordt het duidelijk of de tekening een echte Van Gogh is, maar eigenlijk maakt Jong dat niet eens het meeste uit.
"Dat ik iets gezien heb dat anderen niet eerder is opgevallen, dat ik de eer heb gehad om mogelijk een Van Gogh op een stukje oud papier te ontdekken: zo'n ervaring is niet te koop."