Twee jaar oorlog: "Eén ding is zeker: uiteindelijk wint Oekraïne"

Dariia Merkotan kwam in maart 2022 met haar moeder naar Fryslân
Dariia Merkotan kwam in maart 2022 met haar moeder naar Fryslân © Omrop Fryslân
Dariia Merkotan werd twee jaar geleden thuis in Cherkassy wakker, toen haar moeder nerveus in huis rondliep. "De oorlog is begonnen", kreeg Dariia te horen. Twee weken later sloegen ze op de vlucht naar Nederland. Ze kwamen in Beetsterzwaag terecht.
Voor Omrop Fryslân hield Dariia, toen nog maar 17 jaar, een dagboek bij. Ze vertelde hoe haar leven op de kop stond en hoe het was om als Oekraïense vluchteling in Fryslân te wonen.
Intussen woont Dariia met haar familie in Gorredijk. Precies twee jaar na de eerste grootschalige aanvallen van Rusland op Oekraïne vertelt Dariia in een nieuw dagboekverhaal hoe het nu met haar gaat.
Ik had me nooit kunnen voorstellen dat mijn leven er nu zo uit zou zien.
Dariia Merkotan
"Het is nog steeds moeilijk om te geloven dat de invasie in Oekraïne twee jaar geleden begon, dat de levens van de Oekraïners volledig zijn veranderd. Het is bijna niet te bevatten dat in één keer al onze prioriteiten, ambities en levensdoelen zo sterk aan kant zijn gedreven.
Op het moment dat ik dit schrijf, had ik me nooit kunnen voorstellen dat mijn leven er nu zo uit zou zien."

Veel veranderd

"Er is veel veranderd sinds ik in Nederland ben aangekomen. Ik ben nu 19 jaar en zit in het tweede jaar van de opleiding Media Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik zit ook in mijn derde jaar van International Management aan de universiteit van Kyiv."
Dariia bij een bushalte in Gorredijk (archieffoto)
Dariia bij een bushalte in Gorredijk (archieffoto) © Omrop Fryslân
"Het kost me veel tijd om bij te blijven op beide instellingen, dus dat is soms wel moeilijk. Maar bijna iedere Oekraïense jongere die in het buitenland studeert, zit in dezelfde situatie als ik. Het is veel werk, maar het geeft ons ook de mogelijkheid om kennis op te doen en de basis te leggen voor een mooie carrière in de toekomst.
Ik heb nieuwe vrienden gemaakt en kennissen opgedaan, zij moedigen mij ook aan om positief en productief te blijven en geven mij tegelijkertijd veel steun wanneer ik het nodig heb."

In contact blijven

"Tussen de colleges door zitten veel andere Oekraïners en ikzelf bij bijeenkomsten van vrijwilligersorganisaties. Zo blijven we in contact met elkaar, vragen we aandacht voor de situatie in Oekraïne bij Nederlanders en doen we aan fondsenwerving.
Dariia yn Ljouwert
Dariia in Leeuwarden © Eigen foto
We zijn heel dankbaar voor de Nederlanders die ons helpen, ze laten ons zien dat ze om ons geven.
Mijn ouders hebben werk gevonden in Nederland. Dat geeft ons wat stabiliteit en zo kunnen we onze familie in Oekraïne ook wat helpen. En al is het lastig werk, het voelt goed om hier ons steentje bij te dragen."
Iedere keer dat we het nieuws zien over de laatste aanvallen in Oekraïne, staan onze levens even stil.
Dariia Merkotan
"In mijn vrije tijd probeer ik me zoveel mogelijk student te voelen en het Nederlandse studentenleven mee te maken. Verder reis ik het land door om meer te leren over de Nederlandse cultuur, tradities en geschiedenis.
Zolang mijn broer en opa en oma in Oekraïne blijven, gaan onze zorgen over hen niet weg. Iedere keer dat we het nieuws zien over de laatste aanvallen in Oekraïne, staan onze levens even stil en worden we bang en nerveus, helemaal omdat we elkaar niet zouden kunnen helpen zoals we zouden willen."
Dariia met haar moeder Svitlana en vader Andriy
Dariia met haar moeder Svitlana en vader Andriy © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
"Maar toch, onze opa en oma wonen in Chekasy, waar ik ook vandaan kom. En bij elk telefoontje dat we doen, merken we dat ze gewend raken aan alle sirenes en de dreiging van weer een aanval.
Mijn broer werkt bij verschillende vrijwilligersorganisaties in Kyiv om aangevallen gebieden te forceren van auto's, wapens en medicatie. Hij helpt ook mee om de vernietigd gebieden weer op te bouwen."

Niet te voorspellen

"Alle Oekraïeners zijn sterker geworden, door alle pijn en onrecht dat we de laatste tijd over ons heen hebben gekregen. Het is zo moeilijk om te accepteren dat onze levens zo onlosmakelijk verbonden zijn met politieke besluiten, het is ook niet te voorspellen wat er nog staat te gebeuren.
Niemand weet hoe lang dit nog duurt, maar één ding is zeker: uiteindelijk wint Oekraïne."