Leggen kikkers steeds eerder eitjes? Kikkerdril tellen kan het antwoord geven

Een bruine kikker in kikkerdril
Een bruine kikker in kikkerdril © Shutterstock.com (IRINA ORLOVA)
Liggen kikkers vervroegd eitjes, nu de lente steeds eerder lijkt te beginnen? Amfibieënorganisatie RAVON wil daar meer over weten en roept op om mee te tellen.
Voor het voortplanten van kikkers en padden zoeken de dieren een geschikte plek op. Die trek betekent soms dat ze drukke wegen oversteken, met alle risico's van dien.
"Het hangt van het weer af", zegt Raymond Creemers van RAVON. "Als het regent en het is warm, dan trekken ze. De amfibieën zijn op weg naar het water."
Vrijwilligers werken aan een scherm bij Noordwolde om amfibieën te beschermen (archief)
Vrijwilligers werken aan een scherm bij Noordwolde om amfibieën te beschermen (archief) © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Creemers wil mensen enthousiast maken om in hun buurt te tellen. En dan niet de losse kikkers, maar kluiten kikkereitjes in de sloot of vijver.
"Je kunt die dril in je eigen tuin tellen." Hij hoopt mensen met het telproject ook wat meer bij de natuur te betrekken.

Nuttige gegevens

Bovendien zijn de tellingen belangrijk voor RAVON. De organisatie die zich inzet voor reptielen, amfibieën en vissen in Nederland wil meer te weten komen over het voortplanten van kikkers.
"Met de gegevens kunnen we ook kijken of die dieren zich tegenwoordig eerder of later voortplanten."
Die kant lijkt het wel op te gaan. Creemers ziet dat de lente steeds wat eerder aanbreekt en de dieren lijken daardoor eerder eitjes te leggen. Meer gegevens kunnen daar meer duidelijkheid over geven.
Krokussen in bloei
Krokussen in bloei © Omrop Fryslân, Daniël de Boer
En daar zijn waarnemingen voor nodig, zegt hij. Tellen is niet zo moeilijk. "Eén vrouwtje legt één klomp en er is altijd een mannetje bij. Dus je kunt zo'n klomp maal twee doen, dan weet je hoeveel kikkers er in je tuin zitten."

Eitjes niet los tellen

De eitjes los tellen, daar kun je volgens Creemers beter niet aan beginnen.
"Er zitten twee- of drieduizend eitjes in, maar de meeste overleven het niet en sneuvelen als kikkervisje al. Of als ze als klein kikkertje de rand opgaan, dan staan heel veel dieren ze op te wachten. Binnen een paar weken verdwijnt het grootste deel. Er zijn er uiteindelijk meestal twee die volwassen kunnen worden, die kunnen zich voortplanten."
Eén voor één tellen is niet te doen
Eén voor één tellen is niet te doen © Shutterstock.com (dmitro2009)
Hoe het met de kikker in ons land staat verschilt per soort. "De bruine kikker is met 30 procent afgenomen in vijftien jaar tijd. Dat is best veel. Maar met een paar goede jaren zou het ook weer de andere kant op kunnen gaan."
Zoals bij de tuintellingen van vogels, vlinders of mollen kunnen tellingen worden doorgegeven via tuintelling.nl, zegt Creemers. "Via waarneming.nl mag ook, dat maakt ons niet uit, als je maar in je omgeving kunt tellen." Tellingen doorgeven kan nog tot 10 maart.
Fryslân mag wat het tellen betreft nog wel wat meer zijn best doen. Vorig jaar zijn er slechts 38 eiklompen van de bruine kikker doorgegeven vanuit onze provincie. Dat was het laagste aantal van alle provincies. Landelijk werden er 4.117 eiklompen doorgegeven uit 575 tellingen.