Hoe kreeg een onfortuinlijk zeehondje z'n vrijheid terug? En een tattoo van Joost Klein

Weekoverzicht van Omrop Fryslân
Weekoverzicht van Omrop Fryslân © Omrop Fryslân
De woorden waar Friezen het meest gek op zijn, fans van Joost Klein die zelfs een tattoo van hun idool hebben en een ongelukkig zeehondje dat werd gered uit een visnet. Dat en meer in ons overzicht van de week.
Het weekoverzicht bestaat uit vijf opvallende verhalen die gepubliceerd zijn op onze app en website. Van sport tot politiek, van cultuur tot milieukwesties en alles wat verder maar de revue passeert in Fryslân.
Voor iedereen die misschien een artikel heeft gemist, of gewoon nog eens rustig het een en ander terug wil lezen.
Hier onze selectie van deze week:
Een jonge grijze zeehond in een visnet verstrikt op Ameland
Een jonge grijze zeehond in een visnet verstrikt op Ameland © Johan Krol, Natuurcentrum Ameland

Zeehond in de touwen

Het gebeurt steeds vaker, zeehonden die gered moeten worden uit netten of touwen die in zee drijven. Afgelopen week vond zeehondenwatcher Johan Krol van Natuurcentrum Ameland een nog jonge zeehond die met z'n kop verstrikt zat in touwen. Dus: een handdoek over de kop en met een mes in de weer.
Friese woorden
Friese woorden © Omrop Fryslân

"Ik lag dubbel"

In het kader van Internationale Moedertaaldag vroeg Omrop Fryslân op Facebook aan mensen wat hun favoriete Friese woord is. Daar kwamen veel reacties op. 'Haljetrewalje', 'utwrydsk', 'sabeare', 'smûk' en nog een lange rij andere woorden kwam voorbij. "Ik lag dubbel toen ik dat woord voor het eerst hoorde."
Piet Venema met Henk Kroes, enkele dagen voor de Elfstedentocht van 1997
Piet Venema met Henk Kroes, enkele dagen voor de Elfstedentocht van 1997 © Omrop Fryslân

IJsmeester van de Elfstedentocht overleden

Mediatraining was er nog niet, toen Piet Venema eind jaren 80 ineens een bekende Nederlander werd. In zijn rol van ijsmeester van de Elfstedentocht hing evengoed het hele land aan zijn lippen. Deze week overleed Venema (91). "Hij liet zich niet erg gelden, maar wist altijd precies waar het over ging", zegt oud-voorzitter Henk Kroes.
Een repetitie van het amateurtoneel bij Theater Sneek
Een repetitie van het amateurtoneel bij Theater Sneek © Omrop Fryslan

Wie heeft nog zin om het toneel op te gaan?

Onvoldoende spelers, te weinig geld of teruglopend belangstelling: het Friese amateurtoneel worstelt. Normaal gesproken kruipen deze periode van het jaar tientallen Friezen in de huid van fictieve personages, maar in sommige zalen blijft het stil.
Fabian Rijpstra
Fabian Rijpstra © Omrop Fryslân, Frouke Pekema

Met Joost komt het goed

Ze luisteren niet alleen naar Joost Klein vanwege z'n muziek, maar ook omdat hij hen geleerd heeft om zelfvertrouwen te hebben en eigenzinnig te zijn. Fans van het eerste uur Kris, Jesse, Fabian en Myrthe leggen uit wat Klein zo geweldig maakt: "Als ik Joost luister, weet ik dat het weer goed komt."