Zweden als leerschool: jonge Friese ijsmeesters op natuurijs-excursie

iismasters yn Sweden
De ijsmeesters inspecteren het Zweedse ijs © Friesche IJsbond
Een groep jonge Friese ijsmeesters is deze dagen in Zweden om ervaring op te doen met natuurijs. "Ze kunnen ons daar goed verschillende soorten ijs laten zien."
Het is de eerste keer dat de Friesche IJsbond zo'n reis naar het buitenland organiseert. "Het idee kwam van ijsmeester Sytse Kroes", zegt bestuurslid Annet Koopmans. "Hij was zelf een keer te schaatsen in Zweden en kwam erachter dat de weersomstandigheden daar erg overeenkomen met de omstandigheden in Nederland."
De groep bestaat voornamelijk uit jonge ijsmeesters tussen de 30 en 50 jaar. Die nieuwe generatie heeft nog niet vaak natuurijs meegemaakt. Daarom wordt er over de grens gekeken om kennis op te doen.
De ijsmeesters inspecteren het Zweedse ijs
De ijsmeesters inspecteren het Zweedse ijs © Friesche IJsbond
"Wij krijgen een ijsexcursie, waarbij twee Zweedse gidsen meegaan", zegt ijsmeester Sytse Kroes. "Ze hebben daar veel ervaring met natuurijs en kunnen ons daar goed de verschillende soorten ijs laten zien. En ze zijn er gewend om tochten te organiseren, in alle weersomstandigheden."
Als het eenmaal zover is dat we kunnen schaatsen, is het belangrijk dat we klaarstaan.
Sytse Kroes
Ervaring opdoen met natuurijs is niet het enige doel van de reis. Ook de onderlinge samenwerking is erg belangrijk.
"Als het eenmaal zover is dat we kunnen schaatsen, is het belangrijk dat we klaarstaan", vertelt Kroes. "We moeten elkaar helpen waar het kan en dan helpt het wanneer je elkaar al kent. Het gesprek dat we deze dagen voeren is erg belangrijk."
Het winnen van nieuwe en vooral jonge ijsmeesters is belangrijk. De reis is dan ook vooral voor hen bedoeld. De huidige generatie ijsmeesters vergrijst snel. Als er niets wordt gedaan, zou het vak over een aantal jaar misschien uitsterven.
De kant weer op
De kant weer op © Friesche IJsbond
Dat de oudere garde de kennis nog niet echt op de jongere generatie over kan brengen, komt volgens Kroes mede doordat er in Nederland niet vaak natuurijs is. "Dat kan niet op kunstijs, dat moet echt op natuurijs gebeuren. Daarom zijn er ook kundige ijsmeesters mee."
De ijsmeesters van de toekomst kunnen hun nieuwe kennis in Zweden direct in de praktijk brengen. "En als deze reis goed bevalt, zijn we van plan om zulke dingen vaker te organiseren."