Spitse wil naar Spelen: "We zijn beter dan op het WK"

Spitse
Spitse zet de lijnen uit in de wedstrijd tegen België © Orange Pictures
Sherida Spitse wil zich vrijdag met het Nederlands elftal plaatsen voor de Olympische Spelen. Dan moet Spanje uitgeschakeld worden. En Spanje is de wereldkampioen, en dus favoriet. Toch? "Als jullie dat zo zien, dikke prima."
Op het WK van afgelopen zomer in Nieuw-Zeeland en Australië werd Spanje voor het eerste wereldkampioen. Wat vooral bleef hangen, was de rel met Luis Rubiales, de bondsvoorzitter die speelster Jennifer Hermoso een kus gaf bij de huldiging. Het werd een internationale discussie en intussen is Rubiales opgestapt.
Wat veel mensen minder vers in het geheugen hebben, is dat Spanje in de kwartfinale pas na verlenging won van Nederland. Spitse en haar ploeggenoten waren dicht bij de halve finale.

Nederland is beter geworden

Dat Nederland lang met Spanje mee kon komen, geeft hoop. Maar Spitse gaat nog een stapje verder. "We zijn beter dan op het WK. Vooral aan de bal is het beter geworden. En we zijn nu fitter. We kunnen het langer volhouden."
Sherida Spitse
Sherida Spitse © Orange Pictures
Bang hoeven de Nederlandse vrouwen niet te zijn, vindt Spitse. "Tuurlijk is Spanje een goed elftal, maar ik weet niet of we onszelf moeten zien als underdog."
"Op het WK hebben we ons ook goed laten zien en daarna hebben we ons goed ontwikkeld. Dus als jullie Spanje de favoriet maken, dikke prima. Maar zij spelen ook tegen een goed Nederland."

Conclusies trekken uit verlies op WK

Om het elftal op scherp te zetten heeft bondscoach Andries Jonker zijn speelsters nog een keer het verloren WK-duel laten zien, vertelt Spitse.
"We kwamen tot de conclusie dat het vooral gaat om wat wij met de bal doen. Als wij de bal hebben, moeten wij die langer hebben, zodat zij meer achter ons aanlopen. Als we de bal alleen maar aan Spanje geven, is dat niet in ons voordeel."
In die wedstrijd werd Oranje zo nu en dan overrompeld door het aanvallende spel van Spanje. Maar verdedigender spelen ziet Spitse niet zitten. "Dat is niet ons spel. Spanje is goed in positiespel, maar wij ook. Ik vind dat je nooit met de rem erop moet spelen."
Spitse helle mei Ajax dit seizoen de kwartfinale fan de Champions League
Spitse haalde met Ajax dit seizoen de kwartfinale fan de Champions League © Orange Pictures
Spitse is met 277 wedstrijden recordinternational van Oranje. Ze won een Europese titel, haalde de WK-finale, maar op de Olympische Spelen speelde ze nog niet. Nederland stond drie jaar geleden wel op de Spelen in Tokio, maar vlak voordat dat toernooi begon, raakte Spitse geblesseerd aan haar knie.
Het maakt de wedstrijd van nu niet extra beladen. "Het was zuur, maar de Spelen halen is niet een persoonlijk doel op zich. Ik wil gewoon zo veel mogelijk wedstrijden spelen met Oranje."

Strijd om twee Olympische tickets

Het duel Spanje - Nederland is de halve finale van de Nations League. Als Nederland wint, is plaatsing voor de Spelen zeker. De finale van de Nations League is in dat geval komende dinsdag in het Abe Lenstra Stadion.
Bij verlies speelt Nederland dinsdag om de derde plek van de Nations League. Oranje moet dan hopen dat Frankrijk de andere halve finale van Duitsland wint, want dan spelen Nederland en Duitsland nog om het laatste Olympische ticket. Frankrijk is als gastland namelijk al geplaatst.
Hoewel het WK nog steeds groter is, zijn de Olympische Spelen ook een mooi evenement om bij te zijn. "Het is in Parijs, het is dichtbij. En om daar te zijn met al die andere sporten lijkt me ook heel mooi."
Of Nederland nu wint of verliest van Spanje, komende dinsdag spelen de 'leeuwinnen' in het Abe Lenstra Stadion. Dat betekent dat Spitse terugkomt naar Fryslân. "Dat vind ik mooi. Ik heb er toch vijf jaar gevoetbald. Mooi in het noorden, iedereen kan komen."
En zo heeft Spitse er opeens veel vrienden bij. "Ik heb al veel vragen gekregen over kaartjes. Alleen ik heb niet honderd kaarten die ik kan weggeven."