Drie miljoen voor fietspaden in Súdwest-Fryslân: Fietsersbond toch niet tevreden

fytspaad tsjaerddyk
Het fietspad tussen Folsgare en Nijland © Google Street View
De gemeente Súdwest-Fryslân en de provincie investeren drie miljoen euro in het verbeteren van drie fietsroutes. Een mooi initiatief, vindt de Fietsersbond, toch zien ze liever dat het geld besteed wordt aan mooie fietsroutes rondom de Friese meren.
"De plannen zijn om hier tussen Folsgare en Nijland een nieuw fietspad te realiseren", vertelt wethouder Michel Rietman, terwijl hij op de Tjaerddyk staat. "Dorpsbelangen sloegen op de trom omdat kinderen op onveilige manier naar school fietsen. Ze kruisen een afrit van de A7, waar veel vrachtwagens langskomen. Er komt daarom een apart fietspad."

Auto's te gast

Daarnaast wordt het fietspad tussen Sneek en Joure breder gemaakt. Fietsers krijgen daar voorrang op het andere verkeer. "Dat is een zogenaamde doorfietsroute: routes voor scholieren en woonwerkverkeer", zegt Rietman.
De provinciale weg en de parallelweg tussen Tjerkwerd en Bolsward zijn toe aan groot onderhoud. Daar komt een fietsstraat waar auto's te gast zijn.
tjerkwerderweg tsjerkwerterwei fytspaad n359
De parallelweg tussen Tjerkwerd en Bolsward wordt ook een fietsstraat waar auto's te gast zijn © Google Street View
"De plannen zijn prima, Súdwest-Fryslân wordt steeds meer fietsminded", klinkt de lauwe reactie van Kees Mourits van de Fietsersbond. "Maar als je kijkt naar het hele gebied, kun je spreken van achterstallig onderhoud op het gebied van fietsen en wandelen."
De bond had liever gezien dat de provincie en de gemeente het geld steken in recreatiefietspaden. "Het is best wel een saai gebied om te fietsen, op een paar pareltjes na. Denk aan de Aldegeaster Brekken en de route It Heidenskip-Gaastmeer met het pontje."

Water lastig te bereiken

Maar een route rondom de meren fietsen blijkt nog lastig. "Een rondje Slotermeer, Sneekermeer of Tjeukemeer is niet mogelijk. En ook het prachtige IJsselmeer krijg je als fietser niet te zien." Het water blijft volgens Mourits te veel het domein van watersporters en van de landbouw.
Wethouder Michel Rietman over de nieuwe fietspaden
En dus moet er volgens de Fietsersbond iets veranderen. "Ik denk dat er een landschappelijke en economische transitie zou moeten plaatsvinden", zegt Mourits. "Veiligheid is een belangrijk thema, maar gezondheid is dat ook."
Van het een komt het ander, denkt Mourits. "Als meer mensen gaan fietsen, komen er ook minder auto's. En dat is goed voor de veiligheid. Er is een wereld te winnen door fietsen ook aantrekkelijker te maken."

"Leuk én veilig"

Rietman begrijpt de kritiek. "Ze hebben een punt, maar er liggen nu al routes rondom de meren. We moeten keuzes maken waar we het geld aan besteden", zegt de wethouder. "Bewegen is gezond, maar we willen de routes tussen kernen ook op orde hebben zodat het leuk is om te fietsen én veilig."
fietsstraat fytsstrjitte sibrandabuorren poppenwier
Súdwest-Fryslân opende in 2022 een van de eerste fietsstraten van Nederland © Gemeente Súdwest-Fryslân
In 2022 legt Súdwest-Fryslân één van de eerste fietsstraten van Nederland buiten de bebouwde kom aan, tussen Tersoal en Sibrandabuorren.
De tekeningen voor de route tussen Folsgare en Nijland liggen klaar, de aanbesteding is de deur uit. De gemeenteraad neemt in maart een besluit over de plannen.
"Ik verwacht dat we na de zomervakantie echt aan de slag gaan. Na de zomer zal hier een aparte fietsroute komen, zodat je er als fietser veilig langs kunt", besluit Rietman.
Kees Mourits van de fietsersbond