Veel minder schapen in Fryslân door blauwtong, 'vaccin is enige oplossing'

In skiep
Een schaap © ANP
Het blauwtongvirus heeft voor een flinke daling in het aantal schapen in Fryslân gezorgd. Er waren het afgelopen jaar 14.500 schapen minder dan in 2022, een daling van 11,5 procent.
Fryslân is nog steeds de provincie met het grootste aantal schapen: bij de laatste meting, begin december, waren het er 126.400. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In bijna elke provincie daalde het aantal schapen. Landelijk waren er in totaal 61.000 schapen minder dan een jaar geleden, een daling van 8,4 procent. In procenten was de grootste daling in Noord-Holland (15,7 procent) en Utrecht (15,4 procent).
Noord-Brabant is de enige provincie waar het aantal schapen toenam. Daar heerste blauwtong in veel mindere mate dan in andere provincies.
Het virus heerst sinds september in Nederland en wordt overgedragen door knutten. Blauwtong is vooral voor schapen dodelijk.
Koeien hebben er last van, maar niet zodanig dat het in de cijfers terug te zien valt.
Hoeveel schapen er precies door blauwtong zijn doodgegaan, kan het CBS niet zeggen, maar het is duidelijk dat het virus een rol speelt. Er is ook een aantal schapenhouders gestopt, maar dat is in de Friese cijfers niet terug te zien. De laatste cijfers over het aantal schapenhouders zijn van april 2023, toen waren er net wat meer bedrijven dan een jaar eerder.

Vaccin is enige uitweg

Schapenhouders vestigen hun hoop nog steeds op een vaccin, zegt Albert van der Ploeg. Hij is bestuurder van de vakgroep schapenhouderij bij lobbyorganisatie LTO. "Ik hoop dat het in juni zover is. Dan zijn we wel wat aan de late kant, dus het is hopen op een wat koele lente. Dan kan het meevallen."
In het voorjaar kan het echt weer opduiken.
Albert van der Ploeg
De knutten gedijen namelijk goed bij warm weer. Voor de tijd van het jaar is het nu ook warm. "Het gaat met de blauwtong niet slecht, maar ook nu komt het virus hier en daar voor. In het voorjaar kan het echt weer opduiken."
Volgens Van der Ploeg is er zonder vaccin niets te beginnen. "Het is een fel virus, het gaat volledig door de dieren heen, het slaat op veel organen."
Voor met name schapen, maar ook koeien, zijn het zware tijden. Dat geldt ook voor de schapenhouders. "De minister zet zich wel in voor het vaccin, dat is goed. Maar als dit zo doorgaat, dan gaan er veel schapen uit Nederland verdwijnen. We hebben behoefte aan lichtpuntjes. Dat zou het vaccin kunnen zijn."