Altijd al in een woonboot willen wonen? Bij het Heegermeer komt mogelijk een hele wijk

wenboaten yndyk waldsein sjoerd kampen
De eerste honderd woonboten die bij Indijk moeten komen © Omrop Fryslân
wenboaten yndyk waldsein sjoerd kampen
Een voorbeeld van hoe de woonboten eruit kunnen zien © Omrop Fryslân
Toen hij een paar jaar geleden met zijn ideeën aanklopte bij de gemeente Súdwest-Fryslân, waren ze volgens Kampen enthousiast. Maar ze adviseerden Kampen om zijn plannen serieuzer aan te pakken. Hij nam daarom onder andere een projectontwikkelaar en een architect in de arm.
"Ik was er meteen enthousiast over", vertelt Alwin Minks. Hij ontwierp de verschillende formaten van de woonboten. "Met mijn achtergrond in drijvend wonen en de ambities van Sjoerd is één en één twee. Ik ben er meteen in meegegaan."

Bouwpakketten

Hij werkte samen met het bedrijf Nedpanel in Lemmer, dat panelen produceert waar complete woningen mee gebouwd kunnen worden. De woonboten kunnen op die manier als bouwpakketten in elkaar gezet worden.
Alle bekabeling en de aansluiting voor water zijn in het plafond verwerkt. "Je ziet hier een spaghetti aan kabels in de meterkast, maar alles is 'plug en play', dus we hebben geen elektricien nodig."
wenboaten yndyk waldsein sjoerd kampen
Initiatiefnemer Sjoerd Kampen (l) en architect Alwin Minks (r) © Omrop Fryslân
Of duizenden woonboten haalbaar zijn? "Duizenden tiny houses is wel een heel groot aantal," zegt Minks. "Er moet heel wat gebeuren. Maar we gaan laten zien dat het haalbaar en betaalbaar is."
Er is al riolering en elektriciteit bij het weiland voor de woonboten die er nu al liggen. "We staan nu op een dijk. Het is een kwestie van doorsteken en de woningen neerzetten. Hoe simpel kan het zijn?" zegt Kampen.

Leermoment

"Het was wel een leermoment afgelopen jaar. Ik was nog heel naïef," vertelt Kampen over de beginfase van zijn plannen. "Ik dacht: ze gunnen me wel wat. Maar ik heb het een stuk professioneler aangepakt, met deskundigen die mij bijstaan om dit project te realiseren."
wenboaten yndyk waldsein sjoerd kampen
Rechts van de stroom het weiland waar de woonboten moeten komen © Omrop Fryslân
Toch is de gunfactor er wel. De eigenaar van het terrein bij Indijk had meerdere investeerders met zakken geld op de stoep staan. Die wees hij echter af omdat hij heil zag in de plannen van Kampen. "Hij zei: ik ga voor jullie project. Jullie hebben mijn volledige medewerking."
Natuur en recreatie worden bij de wijk betrokken. "Er komt een historische haven voor grotere schepen die hier in de winter kunnen liggen. In de zomer is er een haventje voor de pleziervaart. En er komt een supschool, een multifunctioneel centrum, een sluisje en een pontje," somt Kampen op. "Het moet leven in de brouwerij brengen, met verschillende doelgroepen."
wenboaten yndyk sjoerd kampen greide
Nu nog een kaal weiland © Omrop Fryslân
Al met al hoopt Kampen dat de woonbootwijk een "wooncommunity voor jongvolwassenen die hun eigen boontjes kunnen doppen" wordt. "Ik zie dat helemaal zitten. Nu ben ik zelf geen jongvolwassene, maar ik had dat fantastisch gevonden. Een plek waar je kunt pionieren in de natuur. Een bootje erbij, zeilen, zwemmen, noem maar op."
Hoewel de gemeente enthousiast is, zijn er de nodige hobbels. "Er is onderbezetting en natuurlijk zijn er meerdere projecten waar ze zich over moeten buigen."
Toch is Kampen optimistisch. "Ik ga ervan uit dat er dit jaar een klap op gegeven wordt en dat de woonbootwijk hier in 2025 ligt. En als het er eenmaal ligt, dan denk ik dat er meer in Fryslân zullen volgen."