Vissers halen meer dan 20 ton aan 'verboden' vis uit Waddenzee

Spjirring1
Een visser in de spuikom van Kornwerderzand © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Er is geen natuurvergunning voor spieringvisserij, maar toch halen vissers het beestje met tonnen tegelijk uit de Waddenzee.
Alleen in januari al is er meer dan 23 ton spiering uit de Waddenzee gehaald. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
De vissers zeggen dat het legaal is, omdat de spiering als bijvangst onbedoeld aan boord komt terwijl ze op garnalen vissen. De Vogelbescherming is het daar niet mee eens.
Spjirring
Spiering © Shutterstock
"Hier wordt een aangepaste manier van vissen gebruikt die specifiek wordt toegepast om grote aantallen spiering te vangen. Dat komt neer op een gerichte visserij op spiering en dat valt duidelijk buiten het bereik van de (verlopen) natuurvergunningen die zijn verleend aan de garnalenvissers en de gedoogbesluiten van de minister", zegt een woordvoerder van de vogelbescherming.
De vissers ontkennen dat ze speciaal op spiering vissen. "Wij vissen gewoon op garnalen", zegt één van de vissers, van wie de naam bij de redactie bekend is.
De spiering is een klein visje dat zowel in zoet als in zout water voorkomt. De visjes zijn bijvoorbeeld in Frankrijk een delicatesse.
Maar volgens Vogelbescherming Nederland hebben de vogels de spiering harder nodig: het toestaan van deze visserij zou de voedselvoorziening van vogels in gevaar brengen.
Het is wel opvallend dat de vissers soms heel intensief in de spuikom van de spuisluizen van Kornwerderzand vissen.
Er zitten bijna overal garnalen in de Waddenzee, maar die kom is één van de plekken waar de spiering samenkomt om naar het IJsselmeer te zwemmen. Daar paaien ze.
Spjirring2
Op Shiptracking.com is de koers van dit vissersschip re zien. Daaruit blijkt dat er intensief gevist wordt in de spuikom bij Kornwerderzand © Shiptracking.com
Volgens de Vogelbescherming gaat het om vier schepen die op deze manier op spiering vissen. Van drie schepen heeft Omrop Fryslân zelf vastgesteld dat ze in ieder geval op plekken vissen waar je veel spiering kunt vangen.
Voor de vogels is dat een groot probleem, zegt de vogelbescherming. "Het toestaan van deze visserij brengt de voedselvoorziening in gevaar van onder meer de aalscholver, fuut, grote zaagbek, middelste zaagbek, nonnetje, dwergmeeuw, visdief en zwarte stern. En dat in de Waddenzee en het IJsselmeer, beide Natura 2000-gebieden."
We zijn gewoon bezig ons vreten te verdienen
Visser
De visser zegt dat hij het niet anders doet dan normaal. "We zijn gewoon bezig ons vreten te verdienen. Ik vind het wel bijzonder dat we nu telefoontjes krijgen omdat we in die kom vissen. Vragen ze jou ook wel eens hoe je aan je geld komt?"
En over het vissen in de spuikom: "We proberen het er gewoon." Dat hij spiering aan boord heeft, ontkent hij niet, maar hoeveel wil hij niet zeggen.
De Vogelbescherming vindt dat de vissers onmiddellijk moeten stoppen zo te vissen. De organisatie heeft het ministerie van Landbouw daarop aangesproken. In december had die organisatie nog succesvol beroep aangetekend tegen de natuurvergunning voor spieringvissers.
Na vragen van Omrop Fryslân laat het ministerie van Landbouw weten "dat we de zaak nader bestuderen". Een inhoudelijke reactie kan het ministerie "op dit moment" niet geven.