De wondersloffen van Van Wonderen? 'Mijn mooiste moment bij deze club"

orange
De blijdschap is groot bij Van Wonderen na de overwinning op Ajax © Orange Pictures
Hij zou liever eens van Ajax, Feyenoord of PSV winnen dan de Friese derby van Cambuur. Dat zei Kees van Wonderen toen hij bij Heerenveen kwam. Vandaag, ruim anderhalf jaar later, lukte het uiteindelijk. "Dit is mijn mooiste moment bij deze club."
"Ik wilde een keer in een bevlogen wedstrijd, met alles erop en eraan, winnen van een traditionele topdrieclub", vertelt de trainer. "Als trainer van Go Ahead Eagles is dat me ook een keer gelukt en dan zie je wat voor emoties dat losmaakt. Mensen met tranen zelfs. Dat wilden we vandaag ook."
Zijn ploeg begon voortvarend. Bij rust was het 2-0 en aan het begin van de tweede helft maakte Pelle van Amersfoort zelfs de derde Friese goal. Toch kwam Ajax terug tot 3-2 en diep in blessuretijd leek het mis te gaan. "Je denkt: het zal toch niet weer."

"Eindelijk zit het eens mee"

Een kopbal van Josip Sutalo ging via Sven van Beek en Syb van Ottele richting de goal. En toen kwam het moment van de wedstrijd: ging de bal wel of niet over de lijn? Ajax dacht van wel, iedereen van Heerenveen dacht (en hoopte) van niet. Nadat de VAR alle camerastandpunten verschillende keren erbij had gehad, viel het besluit: geen doelpunt, het bleef 3-2.
"Dit soort beslissingen vielen de afgelopen weken onze kant steeds niet op. Nu zat het ons eindelijk, na heel veel weken, eens mee."
Van Wonderen: "Bijzonder om te winnen van een club met zoveel financiële mogelijkheden"
"We hebben het iets te vaak weggegeven op het einde", vindt ook verdediger Sven van Beek. "Nu was het geluk een keer aan onze zijde." Het spande erom. "Ik had geen idee of-ie over de lijn was", geeft Van Beek toe.
Toen het besluit viel, en het eindsignaal een minuut later klonk, was de ontlading bij Van Beek heel groot. "Dat heeft denk ik ook te maken met de vorige wedstrijden, toen we het elke keer weggaven. We mogen trots zijn dat we nu Ajax hebben verslagen."
Sven van Beek was even bang dat hij weer een eigen goal had gemaakt
En dat was volgens Van Beek verdiend. "Zeker op basis van de eerste 55 à 60 minuten. De eerste helft speelden we zo goed, toen hadden we Ajax in de tang. En uiteindelijk hebben zij natuurlijk genoeg kwaliteiten om ons achteruit te drukken. Maar met onze wilskracht en mentaliteit hielden we stand."
Die strijd, dat is ook wat Van Wonderen wilde. "Vooraf zei ik: we spelen met z'n allen bij een Friese club. Dat zijn trotse mensen: ze zijn trots op hun achterland, op hun gebruiken en gewoontes. En wij willen ze nog trotser maken door met lef te voetballen, maar ook met passie en strijd. Dat hebben we gezien."
Laten we het erop houden dat dat voor de ommekeer heeft gezorgd.
Kees van Wonderen over zijn 'wonderschoenen'
En misschien zat er ook wel wat geluk bij, zegt de trainer. "M'n broer heeft een schoenenzaak in Bennekom, daar kom ik vandaag. Hij zei: 'Tot nu toe heb je niet veel geluk, dus trek mijn schoenen eens aan en je zult zien dat het de boel verandert.' Dus ik heb zijn schoenen aangetrokken. Laten we het erop houden dat dat voor de ommekeer heeft gezorgd."
Dat kon Heerenveen goed gebruiken, vindt ook Pelle van Amersfoort. Met twee goals had hij een belangrijke rol in de overwinning. "Afgelopen weken hadden we telkens moeten winnen. We maakten wel veel doelpunten, maar telkens sleepten we de overwinning niet binnen. Dat ik nu twee goals maak en ook betrokken ben bij die andere goal, dat voelt heel lekker."
Pelle van Amersfoort: "Dit was niet normaal"
Dat het tot de 3-0 zo goed ging, had volgens de gelegenheidsspits twee oorzaken. Heerenveen speelde 'gewoon' goed en Ajax niet. "De eerste helft speelden we met lef, we durfden te voetballen. En we gingen er vol in bij duels. Maar ik verbaasde me er ook over hoe Ajax druk zette op ons, daar konden we heel makkelijk tussendoor spelen."
Met de drie punten houdt Heerenveen, ondanks het puntenverlies van de afgelopen weken, de aansluiting bij de plaatsen die recht geven op play-offs om Europees voetbal. "Nu moeten we ook de volgende weken punten pakken, want anders klimmen we niet verder. En een club als Heerenveen is het aan zichzelf verplicht om de play-offs te halen."