Veertig dagen zonder plastic: kerken koersen duurzaam op Pasen af

Pexels
In tsjerkerút © Pexels
Veertig dagen voor Pasen is in traditioneel christelijke kringen de vastentijd, de vastentijd. Die begint woensdag. In Leeuwarden hebben kerkgemeenschappen met elkaar bedacht om de tijd te gebruiken voor duurzame initiatieven. En ze willen plasticvrij vasten.
Vasten is jezelf geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken. De Leeuwarder kerken willen dat plasticvrij doen. Janneke Lettinga van de organisatie legt uit hoe dat werkt.
"Je eet en drinkt wel, maar je eet wat niet wat je normaal wel doet. Bijvoorbeeld veertig dagen geen vlees eten. Maar met plasticvrij willen we proberen om veertig dagen lang, als uitdaging, kijken of we met minder plastic kunnen leven."
Plestikfrij fêstje
Janneke Lettinga en Petra van der Wal met de boekjes vol tips en activiteiten © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Elf kerken in Leeuwarden hebben tijdens het evenement Bosk lezingen en workshops gehouden. Nadat Bos klaar was, vonden ze het zonde om ermee te stoppen. Toen ontstond het convenant Groene Kerken. Dat bestaat uit afspraken om vier jaar lang doelen te stellen en een activiteit te organiseren.
De Doopsgezinde gemeente komt met plasticvrij vasten. Bijvoorbeeld: waar en hoe kun je plasticvrij boodschappen doen?
Zo willen ze bewust worden van het plasticgebruik en patronen veranderen. Kijk eens wat je in een week aan plastic inkoopt. Vervang bijvoorbeeld de verpakking van één productsoort of maak zelf zeep of allesreiniger.
Plestikfrij fêstje
Kunstwerk van plastic afval, gemaakt door kinderen © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Er zijn voor jong en oud duurzame initiatieven, zoals een Repair Café voor textiel, het opruimen van rommel, een stadstoer afvalvrij winkelen en zelfs plasticvrij speelgoed maken.
"Dat doen we bij de Overvloed van een leerschool voor de Permacultuur", vertelt medeorganisator Petra van der Wal. "Dat is een gemeenschappelijke proeftuin van één hectare groot. Wij willen daar met kinderen de natuur in om zelf speelgoed en muziekinstrumenten te maken."
Het initiatief veertig dagen plasticvrij vasten komt van de kerken uit, maar de activiteiten zijn voor iedereen bedoeld. Daarom hebben ze een website en zetten ze nog een account op op sociale media.
Het moet zo laagdrempelig mogelijk worden. In het boekje Veertig Dagen Plastic Vrij Vasten en op een speciale website staan alle activiteiten tot de Paasdagen en tips. Om minder plastic te gebruiken, maar ook om milieuvriendelijker schoon te maken of boodschappen te doen.