Lijken honden echt op hun baas? Deze expositie in Harlingen geeft het antwoord

Hûn
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zilt
Lijken hondjes nu echt zo op hun baasjes, of andersom? Wie dat wil beoordelen, kan het best even naar Het Hannemahuis in Harlingen. Daar hangen 85 portretten van trotse hondeneigenaren.
De portretten komen uit de rubriek 'Rondje met ut hondje' uit de Harlinger Courant, de meeste Harlingers wil bekend. Het gemeentemuseum Het Hannemahuis verzamelde de portretten in een expositie. Het is het idee van fotograaf Jeannette Wouthuis.
Toen ze een trouwpaar fotografeerde waarvan de man blind was, kwam ook de blindenhond Wida op alle foto 's. Wouthuis was op slag verliefd. Toen de man later een andere hond kreeg, kwam labrador Wida bij haar.
Fotograaf Jeannette Wouthuis
Fotograaf Jeannette Wouthuis © Omroep Zilt
Zo ontdekte ze hoe hondenbezitters in Harlingen hun eigen sociale netwerk hebben. "Ik dacht: daar moet ik iets mee", vertelt Wouthuis. En dus ontstond het idee voor een rubriek in de krant.

Sprankelende foto

Voor de foto bij de rubriek gebruikte ze een speciale techniek. "Ik gebruik de zon als tegenlicht", legt Wouthuis uit. "En dan belicht ik het onderwerp met flitslicht. Zo wordt de foto sprankelend." Bij de foto staat een tekst over de hond en het baasje.
De expositie 'Rondsje met ut hondsje'
Vier jaar lang kwam de rubriek iedere twee weken in de krant. Na 85 keer was het tijd voor een expositie en een boek, '85x Rondsje met ut hondje'.
Tot begin mei is de expositie te zien in Het Hannemahuis in Harlingen, dat alle tweede zondagen van de maand gratis toegankelijk is.