Fryslân door de ogen van Vermeer: van 'Straatje in Sloten' tot stadsgezicht op Leeuwarden

Leeuwarden door de ogen van Vermeer
Leeuwarden door de ogen van Vermeer © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De expositie 'Fr11slân door de ogen van Vermeer' is, nadat het in het Vermeer Centrum in Delft te zien was, nu ook in onze provincie.
Het schildersechtpaar Randolph Algera en Gabriëlle Westra uit Heerenveen heeft elf stadsgezichten of portretten gemaakt in de stijl van Vermeer. Maar dan met eigentijdse of futuristische elementen.
De opening van de expositie was in het Fries Museum.
Bij de opening van de expositie in het Fries Museum
Bij de opening van de expositie in het Fries Museum © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Het is een gemeenschapsproject in samenwerking met LF2028/Arcadia IIS. Mensen en locaties zijn aangedragen door anderen.
"Dat was ook meteen het moeilijke van onze opdracht", zegt Randolph Algera. "Want we hebben het niet zelf verzonnen. Het is niet zo dat ik zelf op zoek ging naar huizen. Je liep met mensen langs de gebouwen en die zeiden: dat hoort daarbij en dat moet daar. En daar moest ik dan proberen mijn verhaal in kwijt te kunnen."

Straatje in Sloten

Bij Sloten bijvoorbeeld maakte Algera van het 'Straatje van Vermeer' het 'Straatje in Sloten'.
Strjitsje yn Sleat, fan Randolph Algera
Straatje van Sloten, van Randolph Algera © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
"Ik heb in Sloten een pand gezocht waarvan ik dacht dat het een beetje de structuur en de vorm zoals je dat ook op het schilderij ziet. Dat heb ik naast elkaar gezet. Alleen de steegjes stonden niet zo mooi, dus die heb ik ergens anders uit Sloten weggehaald en die heb ik ertussen geplaatst."
Op de achtergrond staat de fabriek, maar die is veranderd in een energiefabriek. En dan weer in de vorm van de huisjes op het doek van Vermeer.
Gabriëlle Westra en model Gre bij het schilderij 'Gre, de Astronoom'
Gabriëlle Westra en model Gre bij het schilderij 'Gre, de Astronoom' © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Via brieven aan gemeenten en burgemeesters zocht het schilderspaar in elke Friese stad contact met wijken en modellen, die normaal niet zo in de belangstelling staan. De genomineerde buurten en bewoners zijn geschilderd à la Vermeer.

Modellen uit de gemeenschap

Algera richt zich meer op architectuur en Gabriëlle Westra op de portretten. Zo schilderde ze van twee schilderijen van Vermeer, 'De Geograaf' en 'De Astronoom', een nieuw portret met de naam 'Gre, de astronoom'.
Ze heeft voor een vrouw gekozen in plaats van een man, zoals dat bij Vermeer is. "Gre is 37 jaar stadsgids geweest in Franeker. Dus als er iemand enthousiast is over de stad, dan is het Gre wel", vertelt Westra. Ze vond het bijzonder om te werken met modellen, die de gemeenschap zelf hebben voorgedragen.
Johannes Vermeer (1632-1675) uit Delft is een wereldberoemd Nederlands meester met een klein oeuvre. Er zijn maar 37 werken van hem bekend. Hij is wereldwijd bekend als de meester van het licht. 'Gezicht op Delft', 'Het Melkmeisje' en 'Meisje met de Parel' behoren tot zijn bekendste werken.
In 2022 deden Algera en Westra mee aan een groepstentoonstelling in de Oude Kerk en in het Vermeer Centrum in Delft. Grote namen in de huidige schilderwereld als Henk Helmantel, Rein Pol en zij als laureaten van de Prix de Norvège maakten speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk.
2023 was het jaar van Vermeer. Het Rijksmuseum had alle werken van over de hele wereld samengebracht.
Stadsgezichten van Harlingen, Bolsward en Sloten
Stadsgezichten van Harlingen, Bolsward en Sloten © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
In het Vermeer Centrum zijn alle 37 schilderijen als reproductie te zien en is er veel informatie. Dat daar de elf schilderijen met Friese elementen bij kwamen, was volgens directeur Herman Weyers geweldig. "Dat was heel leuk om te hebben."
Mensen reageerden er heel positief op, zegt Weyers."Natuurlijk de mensen van Delft en de bezoekers van het Vermeer Centrum. Maar ook de Friezen die speciaal uit Friesland kwamen om bij ons in Delft te komen kijken."
Burgemeesters, directeuren en andere prominenten openen de tentoonstelling
Burgemeesters, directeuren en andere prominenten openen de tentoonstelling © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Deze kunstzinnige Elfstedentocht gaat bij de Friese steden langs. Dan komen er ook activiteiten bij als rondleidingen, stijlkamers en lezingen.