Femke Wiersma keurt boerenacties niet af: "Maar roep niet op tot crimineel gedrag"

Het cv van Femke Wiersma
Het cv van Femke Wiersma © Omrop Fryslân
Gedeputeerde Femke Wiersma (BBB) keurt de boerenacties van de afgelopen weken in het land niet af. Ze zegt begrip te hebben voor de boeren. "Maar de acties moeten wel publieksvriendelijk zijn."
Voor het Provinciehuis in Leeuwarden was maandagmiddag een actie van 'verontruste boeren en burgers'. Afgelopen week protesteerden boeren op verschillende plekken in het land door snelwegen te blokkeren. In Overijssel werd zelfs puin in brand gestoken op de weg.
Daarbij zijn mensen gearresteerd. In Fryslân werden alleen boetes uitgedeeld. Burgers en politiek reageerden fel op de acties. "Het zijn ontzaglijke video's. Er spreekt wanhoop en onvrede uit", zegt Wiersma.

"Nood hoog"

"Met al die regels die over bedrijven worden uitgestort... Wij moeten niet te snel een transitie willen afdwingen, want daarmee maken we heel veel dingen kapot."
Wiersma kan zich dus wel inleven in de boeren en hun acties. "Als het echt crimineel is en er wetsovertredingen zijn, dan zou ik daar niet toe oproepen. Maar ik begrijp dat de nood hoog is."
Gedeputeerde Femke Wiersma over de boerenacties
Met boerenacties wordt er al snel gekeken naar Farmers Defence Force als aanstichter. Voorman Mark den Oever ontkende echter dat de boerenactiegroep achter de acties van afgelopen weken zat.
FDF en BBB worden vaak in één adem genoemd, maar volgens Wiersma zijn de twee niet aan elkaar gelieerd.
Wiersma staat echter wel open voor gesprekken met mensen. "Ik ga graag met iedereen in gesprek om verantwoording te geven over ons beleid, maar de oorzaak van dit probleem ligt niet in de bevoegdheid van de provincie."

Green Deal

De boeren protesteren onder andere vanwege onvrede over Europese regels en de Europese Green Deal om Europa in 2050 klimaatneutraal te krijgen.
"Dat ligt Europees en die regels werken over Nederlandse wetgeving heen. Wij kunnen daar niet meteen iets aan doen hier. Maar we staan in nauw contact met de ministers en lobbyen in de richting van Europa."

Beleid veranderen heeft tijd nodig

Naast haar werk als bestuurder zit Wiersma in het Interprovinciaal Overleg. "In die commissie zijn wij inhoudelijke dingen aan het voorbereiden om het beleid te verbeteren. Daar doen we echt ons best voor."
Wiersma heeft één ding geleerd: "Beleid verander je nooit van vandaag op morgen. Dat heeft tijd nodig. We proberen vanuit alle provincies met voorstellen te komen."
Gedeputeerde Femke Wiersma over de boerenacties
Niet alleen op de weg staat de boel in brand, de politiek staat ook in vuur en vlam. NSC stapte dinsdag na acht weken uit het formatieproces met PVV, VVD en BBB. Onverwachte financiële tegenvallers die aan het licht kwamen waren de reden dat de partij van tafel ging.
In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema elke week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Femke Wiersma.
Wiersma heeft regelmatig contact met voorvrouw Caroline van der Plas van BBB. Volgens Wiersma is NSC nog niet definitief uit de formatie gestapt.

"Bijzondere move"

Opvallend vindt Wiersma het besluit wel. "Hij praat altijd over het herstel van vertrouwen in de politiek, daar heeft hij zich met de toeslagenaffaire hard voor gemaakt. Hij wist dat de schatkist leeg was, dus dat kwam niet als een verrassing voor hem. Dan is het wel een bijzondere move dat hij op zo'n belangrijk punt in de formatie eruit stapt."

Kunnen niet om PVV heen

Een formatieproces kost veel energie, weet Wiersma, die begin vorig jaar in Fryslân ook een formatie doormaakte.
Een landelijke samenwerking tussen BBB en PVV sluit de gedeputeerde niet uit. "PVV heeft de verkiezingen met een gigantisch grote winst gewonnen. We kunnen niet om de PVV heen."
Femke Wiersma over de formatie
Wiersma ziet in PVV wel een betrouwbare coalitiepartner. "Maar PVV zal water bij de wijn moeten doen. Wilders is een bekwame politicus, dus ik ben heel geïnteresseerd hoe dat gaat nu de partij zo groot is en bewindslieden moet leveren."

Wilders schrikt niet af

Geert Wilders schuift niet onder stoelen of banken dat hij president Poetin uit Rusland als bondgenoot ziet. En ook in de asielkwestie heeft hij een uitgesproken mening. Dat schrikt BBB niet af om met de partij te onderhandelen in de formatie. "Ik ga ervan uit dat de fractie in Den Haag daar genoeg vertrouwen in heeft om eruit te komen."

Verantwoordelijkheid

Wiersma onderstreept dat zij in haar functie als gedeputeerde los staat van haar partij, maar laat blijken dat ze samenwerken met de PVV niet afkeurt.
"We hebben een nieuw kabinet nodig. Er moet verantwoordelijkheid worden genomen. Het is belangrijk dat partijen die eruit willen komen om tafel gaan, en dat is met de PVV, want die is by far de grootste geworden."
De cartoon van Gerco van Beek over Femke Wiersma
De cartoon van Gerco van Beek over Femke Wiersma © Omrop Fryslân