Thom Haye relaxed over gemiste transfer, maar ziet geen contractverlenging bij Heerenveen

Thom Haye
Thom Haye © Orange Pictures
Hij schatte de kans hoog in dat hij naar Como zou gaan, maar ging niet en kwam daarna op de bank terecht. sc Heerenveenspeler Thom Haye kreeg een flinke tik, maar heeft zich eigenlijk nooit druk gemaakt. "Ik ben vrij relaxed."
In januari was het zo goed als rond. Of als Haye toen zelf zei: "De kans dat het doorgaat is groter dan dat het niet doorgaat."
De nummer drie uit de Italiaanse Serie B Como en Heerenveen waren het eigenlijk zo goed als eens over de overgang van Haye. Heerenveen vroeg nog wel om een beetje mee te profiteren als Como zou promoveren. Daar kwamen de clubs niet uit.

Geen grote teleurstelling

Hoe Haye dat zelf ondervond? "Eigenlijk zoals het altijd gaat. Er waren gesprekken en dan komt er een moment of ze er wel of niet uitkomen."
Zo is er van grote teleurstelling eigenlijk geen sprake. Haye bleef rustig. "Ik ben vrij relaxed. Ik wist dat er een mogelijkheid was dat het niet door zou gaan."
Daar was hij op ingesteld, zegt hij. "Ik had al snel het gevoel dat we er nog een mooi half jaar van moeten maken in Heerenveen. Ik heb er wel vertrouwen in dat die mooie stap er nog wel van gaat komen. Dus ik was er wel vrij rustig."
Het betekent echter niet dat hij niet graag had gezien dat de transfer wel was doorgegaan. "Ik kan wel zeggen dat ik het jammer vind. Maar ik heb ook snel de knop omgezet. Ik heb hier ook aangegeven dat als het zo is, dat het zo is."
Thom Haye maakt zich niet druk, maar contractverlenging zit er niet in
Heerenveen kon 700.000 euro verdienen aan de 29-jarige middenvelder, van wie het contract aan het einde van dit seizoen afloopt. Heerenveen betaalde twee jaar geleden 750.000 euro aan NAC Breda voor Haye.
Je kunt ook zeggen dat het niet slim is Haye niet te verkopen. Nu verdient de club immers niets aan Haye. "Aan de ene kant wel. Aan de andere kant is het ook een waardering dat ze me er graag bij hebben."

Bankzitter

Bovendien is Haye inmiddels bankzitter. De laatste twee wedstrijden begon hij op de bank. Trainer Kees van Wonderen vond dat Haye teveel met zijn hoofd bij de transfer zat.
"Dat was wel even schakelen. Ik heb daar ook in aangegeven, dat ik vond dat ik kon en moest spelen. Daar is anders in besloten. Daar had ik het wel even moeilijk mee. Maar daar heb ik verder weinig invloed op. Ik was het er niet mee eens, je kunt het er over hebben en dat is ook gebeurd."
Of Thom Haye zondag tegen Ajax weer in de basis begint, wil Kees van Wonderen niet zeggen. Syb van Ottele begon de laatste twee wedstrijden tegen AZ en Fortuna Sittard in de basis.
De wedstrijd Heerenveen-Ajax begint zondag om 14.30 euro en is live bij Omrop Fryslân te volgen. Commentator is Roelof de Vries.
Nu loopt Haye zijn contract af na dit seizoen. Mooie kans dus om dan toch de stap naar Como te maken.
"Ook dat moet nog blijken. Ik heb dat wel gelezen. Ik heb sinds dat het afgeketst is, geen contact meer. Ik ben daar ook heel rustig in. Ik moet gewoon zorgen dat ik lever en dan komen de clubs vanzelf."
Al is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om zijn contract bij sc Heerenveen te verlengen. Al denkt Haye dat die kans klein is. "Daar hebben we niet over gesproken, dus dat is denk ik geen optie."