Motorkappen, verkeersborden en hoefijzers: Fryslân staat vol met kunst van opvallend materiaal

De Voorrangskoepel in Leeuwarden
De Voorrangskoepel in Leeuwarden © Mannen van Staal
In Drachten wordt momenteel gewerkt aan een kunstwerk van motorkappen. Uitzonderlijk materiaal? Zeker, maar we hebben in Fryslân meer beelden die gemaakt zijn van bijzondere spullen. Verkeersborden bijvoorbeeld, en hoefijzers.
In totaal gebruiken ze in Drachten tweehonderd motorkappen. Die worden verwerkt tot een grote acht van bijna negen meter hoog.
Kunstenaar Marten Winters en technisch producent Daan Soer zijn de bedenkers van het kunstwerk van motorkappen. Ze verwijzen er mee naar het autovrij maken van het Raadhuisplein in Drachten. Dat is de locatie waar het beeld komt te staan. De motorkappen komen van de autosloper.
De twee helften van het kunstwerk moeten nog op elkaar worden gezet
De twee helften van het kunstwerk moeten nog op elkaar worden gezet © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Ook in Nes op Ameland staat een kunstwerk van gebruikte materialen. Kunstenaar Jaap van Meeuwen verwerkte 1.320 hoefijzers tot een paard met daarop een ruiter. Het bijna vier meter hoge beeld heeft de naam 'Spaanse ruiter'.
Van Meeuwen schrijft op zijn website over zijn manier van werken: "Het is meer assemblage, na eerst langdurig zoeken naar bruikbaar ijzer, bij boeren en schrootverwerkers en constructiebedrijven."
De 'Spaanse ruiter' op Ameland
De 'Spaanse ruiter' op Ameland © Wikipedia
Purschuim is vooral bekend als isolatiemateriaal, de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion maakte er echter een fontein mee. Het gaat om de visfontein die in Stavoren staat, als onderdeel van de 11fountains.
De fontein bestaat uit een stalen constructie met daar overheen een laag pur. Die kwam niet uit de spuitbus, maar werd in model gebracht met een 3D-freesmachine.
De 11fountains-fontein van Stavoren
De 11fountains-fontein van Stavoren © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Neon kennen we van reclameteksten op winkels, maar je kunt er ook een kunstwerk mee maken. De Leeuwarder kunstenaar Gerlof Hamersma verwerkte neon letters in 'Natura Naturans', een kunstwerk dat bij de waterzuivering in Harlingen staat.
Het bestaat uit acht glazen kubussen met daarin de neonletters die de naam van het kunstwerk vormen. Die naam betekent 'de natuur doet wat de natuur doet'.
It neonkeunstwurk yn Harns
Het neonkunstwerk in Harlingen © Wikipedia
Verkeersborden, ook niet het eerste waar je aan denkt bij het materiaal voor een kunstwerk. De Duitse kunstenaar Helmut Dick wil, hij verwerkte 250 voorrangsborden tot een grote koepel.
Die staat op het Middelzeehuys in Leeuwarden, een kantoorgebouw waar Rijkswaterstaat en de Dienst Landelijk Gebied in zitten. De kunstenaar liet zich onder andere inspireren door de weg waar het gebouw aan staat, een voorrangsweg.
De Voorrangskoepel
De Voorrangskoepel © Mannen van Staal
Zwaluwen gemaakt van wilgentenen, die zijn te vinden in Rottevalle. Geen sloopmateriaal of chemische middelen dus, maar 'puur natuur'. Voor de wilgentenen is gekozen omdat ze veel in de omgeving voorkomen.
Het kunstwerk is in 2019 gemaakt door dorpsbewoners met hulp van kunstenaars Derk den Boer en Fokke Veurman.
keunst
Een zwaluw van wilgentenen © Grytsje Lieuwes