Sekou Sylla terug bij Cambuur na Afrika Cup: "Ongelooflijke ervaring"

Sekou Sylla, Guinee
Sekou Sylla yn aksje op de Afrika Cup © ANP
Met een zak vol verhalen en avonturen is Sekou Sylla terug in Leeuwarden. De verdediger deed afgelopen maand met zijn vaderland Guinee mee aan de Afrika Cup in Ivoorkust.
Het is nu zeven weken geleden dat Sylla voor het laatst een wedstrijd in het geel-blauw speelde. Cambuur verloor die avond in een troosteloos decor met 3-1 van FC Den Bosch.
Hoe anders waren de afgelopen weken voor de Schiedammer. In vier van de vijf wedstrijden van Guinee op de Afrika Cup stond hij in de basis. Het kwartfinales bleken het eindstation, door een nederlaag (3-1) tegen Congo.
"Het contrast met vorige week, toen ik nog in Afrika zat, is immens", vertelt Sylla, nu die weer terug is in Leeuwarden. "Het was op alle fronten fantastisch."
Sekou Sylla denkt nog elke dag terug aan de Afrika Cup
Op voorhand had Sylla niet verwacht dat hij veel zou spelen. Hij had namelijk nog een andere linkerverdediger voor zich, die de voorkeur zou krijgen. "Ik heb van de vijf wedstrijden toch vier gespeeld. Het was een hele verrassing voor mij", geeft Sylla toe.
Hij werd door de bondscoach voornamelijk opgesteld als linkermiddenvelder. Dat beviel wel. Guinee deed het bovendien ook beter dan van tevoren werd gedacht. Hun poule, met titelverdediger Senegal, Kameroen en Gambia was vooraf betiteld als 'poule des doods'.

"Dansen in de kleedkamer"

"Maar na de tweede wedstrijd tegen Gambia wisten we al dat we zo goed als door waren", lacht Sylla, die een groot feest zag ontstaan.
"Dansen in de kleedkamer, feestvieren in het hotel. Het bleef dagen doorgaan, terwijl we moesten focussen voor de wedstrijd tegen Senegal."
Sekou Sylla in duel met Franck Magri van Kameroen
Sekou Sylla in duel met Franck Magri van Kameroen © ANP
Bij Guinee speelde Sylla met grote spelers als Naby Keita (oud-Liverpool) en Serhou Guirassy (scoorde dit seizoen al 14 keer voor VfB Stuttgart in de Bundesliga).
Het contrast met Sylla, die voor de nummer acht in de eerste divisie van Nederland speelt, is dan wel groot. Hij geniet ervan: "Op de training zie je de kwaliteit er vanaf spatten. Je kunt ze elke bal inspelen en dan doen zij het werk."
Van het vliegveld naar de president was een halfuur rijden, maar daar hebben we drie uur over gedaan.
Sekou Sylla maakte de gekte mee in Guinee
Deze week kwam Sylla terug in Leeuwarden. Daarvoor moest hij zich nog in zijn vaderland melden. "We wisten na terugkeer dat het feest zou zijn, maar het was ongelooflijk. Alle fans waren trots."
Op het programma in Guinee stond een bezoek aan de president van het land, zegt de 25-jarige Sylla.
Sekou Sylla in actie op de Afrika Cup
Sekou Sylla in actie op de Afrika Cup © ANP
"Van het vliegveld naar de president was een halfuur rijden, maar daar hebben we drie uur over gedaan. Er stonden allemaal supporters voor de bus. Het was één en al chaos die dag. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Dit is een ongelooflijke ervaring die ik voor altijd meeneem."
Sekou Sylla zit zaterdag op de bank bij SC Cambuur. Door de goede prestaties van concurrent Thomas Poll ziet trainer Henk de Jong geen reden om zijn verdedigers te wisselen.
De wedstrijd tussen SC Cambuur en VVV-Venlo begint zaterdagmiddag om 16.30 uur. Het is live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio in het programma Sneon yn Fryslân. Het commentaar komt van sportverslaggever Andor Faber.