Ruitervereniging Dronryp schrapt kamp door wolf: "We kunnen geen veiligheid bieden"

It ponnykamp fan Manege de Poptaruters
De Poptaruters op een eerder ponykamp in Drenthe © Manege de Poptaruters
Het ponykamp van ruitervereniging Poptaruters uit Dronryp gaat niet door. Al 25 jaar houdt de vereniging een kamp in Drenthe, maar nu durven ze het niet aan vanwege de groter wordende wolvenpopulatie in het gebied.
"We hebben de verantwoordelijkheid over tientallen kinderen", zegt Anneke Bosma. Zij is voorzitter van de vereniging. "Dan moeten we wel de veiligheid kunnen bieden voor de kinderen die we mee hebben. En wij zeggen: dat kunnen we nu niet."
De vereniging wil het risico niet lopen dat ze een wolf tegenkomen. "De kinderen zitten op paarden en paarden zijn vluchtdieren. Je zult er maar eentje tegenkomen en de pony slaan allemaal op de vlucht."

Connecties in Drenthe

Voor de kinderen die mee zouden op het kamp, is het een grote teleurstelling. "Dat is heel verdrietig. Mijn dochter zou voor het eerst mee, zij moest flink huilen."
Vorig jaar deed de vereniging een aanpassing zodat het kamp wel door kon gaan. Ze maakten het gebied waar ze naartoe gingen kleiner. "Daar was het nog wel veilig. Daar hebben we toen gereden."
In hynder fan manege de Poptaruters
Een paard van manege de Poptaruters © Manege de Poptaruters
Nu is dat dus niet meer mogelijk. Ook een andere bestemming was geen optie voor de Poptaruters. "Onze connecties liggen in Drenthe. De faciliteiten zijn daar allemaal en door onze contacten kunnen we de prijzen laag houden. We weten wat we aan elkaar hebben, er is een vertrouwensband. Dat gaat al 25 jaar heel goed."
De vereniging hoopt dit jaar wel iets anders te kunnen organiseren. "We gaan kijken of we in de manege activiteiten kunnen opzetten."

Grotere gevaren

Volgens ecoloog Erwin van Maanen had de ruitervereniging het kamp best wel door kunnen laten gaan in Drenthe. "Er zijn veel grotere gevaren dan de wolf. Veel mensen hebben een diepgewortelde angst voor het dier, maar ik denk dat die niet reëel is. Er gaat echt geen horde wolven achter die pony's aanrennen. Wat dat betreft is een hardrijdende auto bijvoorbeeld veel gevaarlijker", zegt hij tegen de NOS.
Hoe het in de toekomst zal gaan met het kamp, is nog onzeker. "We willen wel een ponykamp aanbieden. Dat kunnen we nu niet in een andere plaats doen, maar dat wil niet zeggen dat het in de toekomst niet anders is."