Deze snackrobot kan de personeelskrapte in de horeca tegengaan

In prototype fan de robot fan lokettaria
Een prototype van de robot van Lokettaria © Omrop Fryslân, Frouke Pekema
Op de horecabeurs in het WTC Expo in Leeuwarden zijn volop innovaties te bewonderen om te voorzien in het tekort aan handen in restaurants, cafés en hotels. Een van de nieuwste uitvindingen is de onbemande snackwagen: de Lokettaria.
Horecaondernemers hebben al jaren moeite met het vinden van personeel. Daarom staan op grote horeca-evenementen zoals deze steeds meer apparaten waar helemaal geen mensen meer aan te pas komen.
Robot bakt patat
De Lokettaria is een robot die zonder tussenkomst van mensen snacks kan bakken en uitserveren. Door het werken met kunstmatige intelligentie kan de Lokettaria zelf inschatten hoeveel snacks er nog zijn.
Alles gaat volledig geautomatiseerd, met robots dus. Deze haalt patat of andere snacks uit een bak, doet het in het frituurvet en bakt op een ingestelde temperatuur de snack tot deze klaar is.
Daarna wordt de bestelling verzameld en op een blad gezet. "Het gaat om een patatkraam waar geen medewerkers meer in staan", vertelt bedenker Jouke Wijdoogen. De uitvinding zou een productie van 450 producten per uur aankunnen.
De robot fan de Lokettaria
De snackrobot © Omrop Fryslân, Frouke Pekema
"We weten dat er op 'hightraffic-locaties' veel eten nodig is. Je kunt continu blijven produceren. Je kunt hierdoor ook langere openingstijden hanteren", zegt Wijdoogen.
Het apparaat zou ook zuiniger werken, omdat een computer heel precies kan berekenen hoeveel olie er nodig is.
In kok op de hoarekabeurs
Een kok op de horecabeurs © Omrop Fryslân, Frouke Pekema
Organisator van de Horeca EvenTT vakbeurs Jan Vlap is blij met innovaties die bij de personeelskrapte kunnen helpen. "Ik denk niet dat dit iets is voor de grote, duurdere restaurants, maar wel als je het hebt over fastfood. We hebben handen nodig."
Toch zal het contact met gasten in een restaurant altijd belangrijk blijven. "Het vriendelijke woord staat voorop in de horeca. Dat blijft het toverwoord."
Jan Vlap, de organisator fan de beurs
Jan Vlap, de organisator van de beurs © Omrop Fryslân, Frouke Pekema
De organisator is blij met het succes dat de beurs heeft in Leeuwarden. "Voor de derde keer hier en voor het eerst met twee gevulde hallen met 500 stands. 15.000 vierkante meter, daar zijn we heel trots op."
Het is de 16e editie van de horecabeurs. Voor Leeuwarden was Assen daarvan de gaststad. In drie dagen komen duizenden horecaondernemers en andere geïnteresseerden naar het WTC Expo om zich te laten bijpraten over de nieuwste trends in hun sector.
Een kok bezig mei iten klear meitsje
Een kok aan het werk © Omrop Fryslân, Frouke Pekema
Vanaf en naar het WTC Expo gaan speciale pendelbussen om bezoekers van de beurs van het station in Leeuwarden naar de hal te brengen. Doel is dat ondernemers uit Noord- en Oost-Nederland elkaar ontmoeten op de beurs. Sinds de laatste tijd trekt dat niet alleen ondernemers uit ons eigen land, maar ook uit Duitsland en België.
De robotpatatbakker is niet de enige robot op de beurs. Er rijden ook wagentjes rond die drankjes kunnen serveren of juist meehelpen om borden op te ruimen. Met wat hulp van de ober, dat wel. Toch zeggen ze ook daar: de gast in een restaurant blijft behoefte hebben aan een praatje.
"Er zijn ook heel veel locaties te bedenken waar je niet gaat eten voor het klantcontact. Neem nou een attractiepark, daar wil je niet heel lang wachten op je eten," zegt de uitvinder van de Lokettaria.
Het is de bedoeling dat er tegen het einde van dit jaar een snackwagen operationeel is die volledig door robots bediend wordt.