Waddenzeewater kan binnen zes jaar energie opwekken: "Potentieel is groter dan we dachten"

Underwetterflieger TidalKite Waadsee enerzjy opwekke
Onderwatervlieger TidalKite kan straks energie opwekken in de Waddenzee © Waadenfonds
Duurzame energie opwekken uit het water van de Waddenzee is binnen zes jaar mogelijk. Dat concludeert onderzoeksinstituut TNO na onderzoek van zes projecten.
Het gaat hier om het opwekken van energie uit golfslag, uit getijdenwerking en uit het mengen van zout en zoet water. "De conclusie is dat het potentieel van deze technieken groter is dan dat wij tot voor kort dachten", zegt Hans Hilten van het Waddenfonds, opdrachtgever van het onderzoek.
Het is haalbaar om met deze technieken in 2030, 83 procent van de Waddeneilanden en 8 procent van het Waddenkustgebied (Fryslân, Groningen en Noord-Holland) van elektriciteit te voorzien.
"Die tijd hebben we ook nodig, om die potentie te verzilveren moet er heel wat gebeuren. Alle partijen moeten dan vanuit hun eigen rol hun ding doen en technieken moeten een aantal fases doormaken tot ze marktrijp zijn", zegt Van Hilten.
Rosan Kocken rapport Rob Jetten Waddenfonds Waddenfûns enerzjy
Rosan Kocken (Waddenfonds) overhandigt het rapport aan minister Rob Jetten © Phil Nijhuis
Op dit moment is de techniek echter nog heel duur. Door meer te investeren en de techniek op grotere schaal toe te passen, kunnen de kosten dalen. Ook is voldoende ruimte nodig op het elektriciteitsnet en moet deze vorm van energie op te slaan zijn.

Gevolgen voor de natuur

Het effect op de natuur van deze technieken is nog niet onderzocht, dat is volgens het TNO een belangrijke volgende stap. "Het blijft cultureel erfgoed", zegt ook Van Hilten. "Wij willen niet dat dit soort technieken ten koste gaan daarvan." Het onderzoeksinstituut heeft plaatsen aangewezen in het Waddengebied waar bepaalde vormen van watertechnieken kunnen worden toegepast.
Het Waddenfonds heeft echter vertrouwen dat verder opschalen mogelijk is. "Wij stellen altijd als voorwaarde dat uitvoerders allerlei vragen over de gevolgen voor de ecologie beantwoorden. Dat hebben we in het verleden ook gedaan en daaruit blijkt dat het goed inpasbaar is, en geen substantiële gevolgen heeft voor de natuur."

Andere plekken op de wereld

Volgens het TNO zou een installatie van maximaal 40 megawatt inpasbaar moeten zijn.
Het tij in de Waddenzee gaat niet heel erg op en neer in vergelijking met veel andere plekken op de wereld. Daarom is het mogelijk dat de technieken die hier werken, op andere plekken in de wereld ook goed werken. Andere landen kunnen het dan makkelijk aanpassen om elders te laten werken.