Zijinstromers als redding van de zorg? Opleiding in Drachten krijgt steeds meer nieuwe studenten

Oosterloo en De Vries
Roelof Oosterloo (links) werkte dertig jaar als woningstoffeerder © Omrop Fryslân
Het aantal studenten verpleegkunde bij mbo-school Firda is de afgelopen jaren met honderden teruggelopen. Maar er is ook goed nieuws: met de zijinstromers gaat het juist wel goed.
Die opleiding is gevestigd in ziekenhuis Nij Smellinghe en is voor mensen die eerst ander werk deden of zich verder willen specialiseren. Tientallen nieuwe studenten hebben zich hier de afgelopen tijd voor aangemeld.
Sinds 2022 kunnen studenten terecht in het ziekenhuis. Het is de eerste mbo-opleiding voor volwassenen binnen de muren van een zorginstelling. Het is heel wat anders dan de voormalige inservice-opleiding uit het verleden, zegt teamleider Reinout de Vries van Firda.
"Die werd betaald door de werkgever. Nu is dat anders. Ze leren hier en maken hun opdrachten in de praktijk. Dat is hier heel breed. Dus niet alleen de verpleging, maar bijvoorbeeld ook de gehandicaptenzorg."
De Vries
Teamleider Reinout de Vries van Firda in Nij Smellinghe © Omrop Fryslân
De zijinstromers zijn hard nodig. Het personeelstekort in de zorg wordt steeds groter. Door de dubbele vergrijzing - mensen die ouder worden en mensen in de zorg die met pensioen gaan - is er in de toekomst veel extra personeel nodig.
"Die vraag zal alleen maar toenemen", bevestigt De Vries. "We willen dan ook graag meer studenten hebben."
Mijn stage in de zorg beviel zo goed dat ik dacht: daar wil ik verder.
Roelof Oosterloo verruilde een baan als woningstoffeerder voor een in de zorg
Roelof Oosterloo (53) uit Drachten maakte de keuze. Hij werkte 30 jaar als woningstoffeerder en is nu begonnen aan de opleiding om verzorgende IG te worden. IG staat voor 'individuele gezondheidszorg'.
"Ik was er klaar mee", vertelt hij. "Wilde iets anders. Ik heb stage gelopen in de zorg en dat beviel zo goed dat ik dacht: daar wil ik verder. "
Oosterloo
Roelof Oosterloo werkte vroeger als stoffeerder © Omrop Fryslân
Het contrast met zijn oude werk kan bijna niet groter, zegt Oosterloo: "Ik werk nu bijna alleen maar met vrouwen. Dat is heel leuk. Ik dacht eerst ook dat werken met mensen met dementie heel zwaar zou zijn, maar het is echt mijn roeping."
Hij weet daarom ook al heel goed wat hij wil: werken in een verzorgingstehuis, daar op een groep staan en medicatie uitdelen.
Het grote tekort aan personeel is een van de redenen voor de fusie van de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek. Ze willen opgaan in een nieuw te bouwen ziekenhuis in Joure. Nu komt het regelmatig voor dat afdelingen tijdelijk dicht zijn omdat er niet genoeg personeel is.
Makkelijk is de opleiding niet, zegt Reinout de Vries. "We hebben uitvallers. Het niveau kunnen ze prima aan, het zit meer in de tijd."
Want de opleiding is druk en intensief: "De meeste mensen hebben een gezin. Dan komt daar school bij en de stages die ze lopen. Ook thuis moeten ze nog wel aan het werk."
Het is volgens De Vries vooral een kunst om de eigen grenzen te bewaken.
Kunnen zijinstromers de tekorten aan personeel in de zorg oplossen?
Dat lukt Chase Poel tot nu toe heel goed. De opleiding past goed bij hem. "Ik heb mijn roeping gevonden."
Het was wel even zoeken naar waar zijn passie lag. "Ik deed eerst een opleiding begeleider gehandicaptenzorg. Dat was niet mijn ding." Toen hij op een kinderboerderij aan het werk was, merkte hij dat hij energie kreeg van het helpen van cliënten met een beperking.
Zodoende kwam hij in Drachten uit. "Ik ben in eerste instantie de richting gehandicaptenzorg aan het doen. De ouderenzorg lijkt mij alleen leuker. Daar ga ik de volgende stage op inzetten."

Robotica

Bang voor hoge werkdruk is Chase niet. Hij ziet veel mogelijkheden in nieuwe technologie. "Denk dan aan robotica bijvoorbeeld. Zo'n kat die je kunt aaien, die je op schoot krijgt. Dat bestaat al op veel plekken. Waar dat nog niet gedaan wordt, kun je helpen dat in te voeren."
It duorsamme Auditorium fan it Nij Smellinghe
Het duurzame Auditorium van Nij Smellinghe © Omrop Fryslân
Het gaat goed met de opleiding. "Er is een grote meerwaarde om hier intern te zitten in Nij Smellinghe", zegt De Vries. "Dat inspireert. Studenten zitten tussen het zorgpersoneel in. Er ontstaan gesprekken en mensen worden op ideeën gebracht."

Wees welkom

Het werkt ook twee kanten op. Verpleegkundigen van Nij Smellinghe staan daar voor de klas. Van Firda leren ze dan weer hoe ze les moeten geven. "Daar zit echt meerwaarde in."
Op de opleiding is nog ruimte, zegt De Vries: "De vraag zal alleen maar toenemen. Wees dus allemaal welkom, want wij willen graag studenten hebben."