Tweede grote brand in één week treft Harlingen

Grote brand in timmergebouw Harlingen
Grote brand in timmergebouw Harlingen © CAMJO media
Twee dagen na een zeer grote brand in de haven van Harlingen, is er opnieuw een grote brand uitgebroken in de stad. Een bedrijfsgebouw aan de Grettingalaan is in de as gelegd.
Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. De brand ontstond rond 11.15 uur in een werkplaats van timmerbedrijf Fa. H. van der Zee & Zn. Ruim vier uur later was de brand onder controle.
Er werd opgeschaald naar een GRIP1-situatie. Daarmee kunnen de verschillende hulpdiensten beter met elkaar samenwerken.
Opnieuw een grote brand in Harlingen
Er waren rookwolken van zo'n 20 meter hoog, die over de wijk Oosterpark trokken. Er is een NL-alert verstuurd, met het advies ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen. De rook trok ook naar de dorpen Wijnaldum en Sexbierum.
Voor zover bekend zijn er geen schadelijke stoffen vrijgekomen.
De straten rondom de Grettingalaan werden afgezet. "De mensen tegenover het bedrijf zijn gevraagd om in huis te blijven", zei woordvoerder Baukje de Wal van de brandweer. Mensen mochten wel scholen en andere openbare gebouwen verlaten, "als dit veilig (uit de rook) kan".
Woordvoerder Baukje de Wal van de brandweer
De brand was al snel uitslaand: de vlammen sloegen uit de dak van het gebouw. "We komen niet meer in het gebouw", zei De Wal. "Dat heeft te maken met de rookontwikkeling en de veiligheid van onze eigen mensen."
De brandweer was ter plaatse met drie tankautospuiten, een hoogwerker en een dompelpomp. Die laatste zorgt ervoor dat er genoeg water in de sloot komt, waar de wagens het weer uit kunnen halen.
Om 15.45 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Het gebouw kan als verloren worden beschouwd.

Tweede brand in korte tijd

Twee dagen geleden was er een grote brand in de haven van Harlingen. Toen was de brandweer uren bezig om het vuur bij het bedrijf Nesta Shipping uit te maken.
"Dat is wel opvallend", zegt De Wal. "Het heeft geen verbinding met elkaar, maar het is wel alle hens aan dek. Het vraagt wel wat van de brandweer, want wij werken met vrijwilligers."