Twee gewonden bij zeer grote brand bij havenbedrijf in Harlingen

De grutte brân yn Harns fan boppen
De grote brand in Harlingen van boven © CAMJO media
Bij een zeer grote brand bij het havenbedrijf Nesta Shipping in Harlingen zijn twee mensen gewond geraakt. De rook is van grote afstand te zien.
Wat de brand precies heeft veroorzaakt, is niet duidelijk. "Toen we hier kwamen, konden we het gebouw al niet meer in", vertelt brandweerwoordvoerder Baukje de Wal.
Mensen in de buurt van de grote brand in Harlingen, hebben een NL-Alert gekregen. "Blijf uit de rook", is de waarschuwing die ze ontvingen.
De twee mensen die gewond zijn geraakt, hoefden niet naar het ziekenhuis. Ze hebben alleen rook binnengekregen en hebben verder geen verwondingen opgelopen.
Grote brand in Harlingen: beelden van boven
Er is opgeschaald naar een GRIP1-situatie. Daarmee kunnen de verschillende hulpdiensten beter samenwerken. Brandweerkorpsen vanuit de hele provincie zijn opgeroepen om de brand te bestrijden.
Er wordt op dit moment een zogenaamd peloton ingezet. Zo'n peloton bestaat uit vier tankautospuiten, een officier van dienst - deze heeft de leiding over de eenheden - en een groot waterstransport. Met het watertransport kan water tot een afstand van anderhalve kilometer van de brand worden opgehaald. Er is een tweede peloton gealarmeerd.
Er komt veel rook vrij bij de brand. Die rook gaat in de richting van Wijnaldum, Sexbierum en Pietersbierum. De Veiligheidsregio roept mensen daar op om niet in de rook te gaan staan. Mensen die in de buurt wonen of werken, wordt aangeraden om ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen.
De verwachting is dat de bestrijding van de brand in Harlingen nog wel uren duurt. Er staat aardig wat wind en er is kans dat het zich uitbreidt naar naastgelegen gebouwen. De brandweer probeert dat te voorkomen.
Beelden van de brand in Harlingen
Nesta Shipping is in bedrijf dat actief is in de logistieke sector. Het is een familiebedrijf dat bij de grootste logistieke dienstverleners in de regio hoort. Het bedrijf regelt bijvoorbeeld transport, douane en verzorgt laad- en losprosessen van schepen.
De brand is in een loods van het bedrijf aan de Korte Lijnbaan in Harlingen.
Grote zwarte rookwolken zijn van grote afstand te zien
Grote zwarte rookwolken zijn van grote afstand te zien © Omroep Zilt, Lennard Geerts