Dorpskerk Rottevalle bestaat 300 jaar: "Een markering in het landschap"

De Dorpskerk van Rottevalle
De Dorpskerk van Rottevalle © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De Dorpskerk in Rottevalle bestaat 300 jaar. Dat viert Stichting Alde Fryske Tsjerken met een expositie over de kerk zoals die er nu bij staat, maar ook over zijn verleden en zijn toekomst.
Het gaat om een expositie die gemaakt is door Jaap van der Wal uit Rottevalle. Naast de expositie zal er nog meer te doen zijn.
Yvette Mulder van de Dorpskerk van Rottevalle
"Het hele jaar door hebben wij activiteiten in de dorpskerk", vertelt Yvette Mulder van de plaatselijke commissie van de kerk. "Om de gemeenschap te steunen, om hier zoveel mogelijk mensen heen te krijgen."

Geen kerkdiensten

"Deze kerk heeft sinds 2011 geen kerkelijke functie meer, de kerk is toen overgenomen door Stichting Alde Fryske Tsjerken. Sindsdien organiseren wij als plaatselijke commissie activiteiten voor de samenleving."
De kerk uit het jaar 1724 wordt nu gebruikt voor culturele activiteiten. Er kunnen ook huwelijks- en begrafenisdiensten worden gehouden. "En wij hebben zelf wel eens pelgrims die hier overnachten."
Mädi Cleerdin vindt de kerk 'betoverend'
Door de jaren heen is wel het een en ander veranderd in de kerk, maar sommige elementen zijn nog net zoals 300 jaar geleden, zoals de vloer. Volgens Mädi Cleerdin van de commissie is dat de charme van het gebouw.
"Dat is mooi. Je kunt zien dat erop geleefd is, je ziet slijtage, maar je ziet dat hij zich staande houdt. Dat is eigenlijk met de hele kerk zo. Die heeft zich staande gehouden en wordt door de stichting ook onderhouden, hij is gewoon in hele goede staat."
Volgens Cleerdin kan de kerk nog wel een poos mee. "Eindeloos, de kerk is eeuwig. Het is een markering in het landschap."
Rottevalle ontstond in de 17e eeuw, precies op de grens van Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen. In het verleden hoorden de hervormden van Rottevalle bij de kerk van Opeinde. Maar aan het begin van de 18e eeuw was het dorp al zo groot geworden, dat Rottevalle zelf ook een kerk wilde hebben.
Met verschillende giften en collecten werd het geld voor de bouw bij elkaar gespaard. De torenklok is gemaakt in 1722, het orgel is van 1865 en komt oorspronkelijk uit een Leeuwarder kerk. De windvaan is een paard, dat verwijst naar het agrarische verleden van de streek.