Scheidsrechter over het niet doorgaan Hercules-Cambuur: "Veld is keihard, ongelijk en spekglad"

ANP Hercules-Cambuur
Het veld in Utrecht is onbespeelbaar © ANP
De bekerwedstrijd van SC Cambuur tegen USV hercules ging vanavond niet door. Het veld van de Utrechtse amateurclub kan niet bespeeld worden. Een deel van het veld is bevroren en er ligt sneeuw op.
Beide ploegen zouden elkaar om 21.00 uur treffen op de Zoudenbalch, het trainingscomplex van FC Utrecht.
Hercules stuntte eind december nog door Ajax uit te schakelen (3-2). Die wedstrijd werd gespeeld in het stadion De Galgenwaard van FC Utrecht. Hercules wilde daar ook de achtste finale tegen SC Cambuur spelen, maar FC Utrecht wilde het veld sparen voor het thuisduel van zondag met PSV.
Scheidsrechter Jeroen Manschot, die in de buurt van Zoudenbalch woont, keurde het veld om 12.00 uur nog goed. Robin Hensgens, de beoogde arbiter voor het duel, zag om 17.00 uur ook nog geen grote problemen. Maar zo'n anderhalf uur voor de wedstrijd vond hij het bevroren veld toch te gevaarlijk voor de spelers van Hercules en Cambuur.
"Het veld is keihard, ongelijk en spekglad", zegt Hensgens. "En daardoor is het ontzettend gevaarlijk voor spelers en dat is natuurlijk de eerste prioriteit voor ons. Dat je op een veilige manier kunt voetballen. Dat is niet aan de orde vandaag."
Het was voor Hensgens geen lastige beslissing. "Op het moment dat wij het veld opliepen, wisten we al heel snel: dit gaat niet, dit is gevaarlijk. En dan loop je alleen maar risico op gekke ongelukken en dat willen we niet."
Scheidsrechter Robin Hensgens legt uit waarom de wedstrijd niet doorging
De spelersbus van de Leeuwarders was bijna in Utrecht toen het duel werd afgezegd en is direct omgedraaid en teruggereden naar Fryslân.
Het is nog niet duidelijk wanneer het bekerduel tussen Hercules en SC Cambuur zal worden ingehaald. Mogelijk treffen beide ploegen elkaar komende dinsdag, een dag voor de achtste finale tussen Feyenoord en PSV.
Hercules-Cambuur
Sneeuw op het bevroren voetbalveld © Omrop Fryslân, Andor Faber