liveblog | 12 januari

112-nieuws 12 januari: 'Sinkhole' in de weg in Leeuwarden | Vrouw veroordeeld voor rijden onder invloed

Hier vind je een overzicht van onder andere ongelukken, branden en verkeersinformatie in Fryslân.

Laatst bijgewerkt: 12 januari, 17:20 uur
17:20

VIDEO: Zo ziet het gat in de weg in Leeuwarden eruit

Plotseling was er een sinkhole in Leeuwarden
16:54

'Sinkhole' in de weg op Eewal in Leeuwarden

'Sinkhole' yn Ljouwert
'Sinkhole' in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Gjaldau Sijtsma
Op de Eewal in Leeuwarden is een 'sinkhole' in de weg ontstaan. Het gebeurde toen een persoon over de straat liep en er ineens doorheen zakte.
De handhaving heeft het gat afgezet. Er is iemand van de gemeente onderweg om het op te lossen.
16:09

Vrouw bijna drie jaar na dato veroordeeld voor rijden onder invloed van drugs

Een 34-jarige vrouw uit Gorredijk is veroordeeld tot een werkstraf van 30 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. De veroordeling kwam wegens het rijden onder invloed van speed en cannabis, en rijden zonder geldig rijbewijs.
In juni vorig jaar moest de Gorredijkster ook voor de rechter verschijnen omdat ze in februari 2022 onder invloed van drugs had gereden. De zaak waarvoor ze zich nu moest verantwoorden was van april 2021, bijna drie jaar geleden.
drugs cannabis kannabis wyt weed marihuana
De vrouw was onder invloed van cannabis © Shutterstock.com (Dmytro Tyshchenko)
In de zaak van 2022 had de vrouw niet alleen onder invloed van drugs gereden, ze was ook nog op hoge snelheid gevlucht voor de politie. De Gorredijkster reed daardoor met haar auto tegen een lantaarnpaal. Ze kreeg hiervoor een werkstraf van 100 uur en een boete van 500 euro opgelegd.
Ze zei toen dat ze verslaafd was geweest, maar ondertussen van de drugs af was. Sinds eind 2022 heeft ze een positieve draai aan haar leven gegeven. Ze heeft zelf haar rijbewijs onder voorbehoud teruggekregen, maar ze moet nog wel meewerken aan controles van het CBR.
Bij de eis van nu hield de officier er rekening mee dat de 'redelijke termijn' waarin een zaak aan de rechter voorgelegd moet worden ruimschoots overgeschreven was. Conform de eis werd de vrouw veroordeeld tot een werkstraf van 30 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken.
13:59

Voor 50.000 euro schade tijdens jaarwisseling in De Fryske Marren

Er is voor 50.000 euro schade aangericht in de gemeente De Fryske Marren bij de afgelopen jaarwisseling. Dit is veel meer dan het jaar daarvoor: toen was de schadepost 10.000 euro.
In Bakhuizen raakte de weg op meerdere plekken beschadigd door vuurwerk en brandjes. Om dat te herstellen, moet de gemeente 25.000 euro uitgeven.
De schade die is ontstaan door het in putten gooien van knalvuurwerk, is nog niet meegenomen in het totale bedrag.
12:16

Inwoner Noardeast aangehouden voor incident treinstation Zwolle

De man uit Noardeast-Fryslân wordt aangehouden op het station van Zwolle
De man uit Noardeast-Fryslân wordt aangehouden op het station van Zwolle © Heitink
De politie heeft een 25-jarige inwoner van de gemeente Noardeast-Fryslân aangehouden voor een incident op het treinstation van Zwolle gisteravond. Hij had een vuurwapen bij zich.
Het station van Zwolle werd gisteravond een tijdje ontruimd vanwege een politieactie om de situatie onder controle te krijgen. De trein waar de man in zat, werd stilgezet op het station van Zwolle.
Speciale eenheden gingen de trein binnen en ontruimden het treinstel. Daar vonden ze de man uit Noardeast-Fryslân en ook het vuurwapen. De man verzette zich bij zijn aanhouding, maar werd uiteindelijk overgebracht naar het politiebureau.
09:25

Bijna dertig bekeuringen in Drachten

Bij een verkeerscontrole in Drachten zijn bijna dertig bekeuringen uitgedeeld. De politie heeft in totaal 54 auto's en busjes gecontroleerd, daarbij zijn 26 overtredingen geconstateerd.
Dat ging bijvoorbeeld om vijf mensen die hun rijbewijs niet konden tonen, vier mensen die hun telefoon vasthadden bij het rijden, maar ook iemand die te gladde banden had.