Provincies wachten op stikstofgeld Den Haag: "Uitvoeren prima, maar dan ook de centen"

Gedeputeerde Femke Wiersma
Gedeputeerde Femke Wiersma © Omrop Fryslân
De provincies willen dat de landelijke politiek met geld over de brug komt om een aantal stikstofplannen door te kunnen voeren. De provincies zitten door de val van het kabinet op een half pad.
"Wij willen het nieuwe kabinet oproepen om een deel van het geld te geven", zegt gedeputeerde Femke Wiersma. Zij is voorzitter van de bestuurlijke adviescommissie landelijk gebied (BAC) over alle provincies. "We hebben plannen gemaakt, maar zitten nu met een beperkte uitvoering, want er komt geen geld."
Provincies eisen actie van het Rijk over stikstof
Demissionair minister Christianne van der Wal besloot eerder dat de provincies de stikstofproblemen op moesten lossen. Er zijn plannen ontwikkeld waarin de toekomst van de gebieden staat. Die wordt de Programma's Landelijk Gebied genoemd. Die plannen zijn klaar, maar er moet geld komen om die uit te kunnen voeren.
Door de val van het kabinet ligt alles echter stil.
"Het gaat om langdurige financiële steun", zegt Wiersma. "Het betekent niet dat we volledig achter dat beleid staan, maar we moesten deze kant op van het Rijk. Wij zijn een uitvoerende laag van de overheid en dat is prima, maar dan moeten de centen daar ook vandaan komen."

Wettelijke kaders

Toch ziet Wiersma de oproep niet als een extra druk op de formatie. "Er hangt nog veel van de nieuwe politieke wind af, maar er zijn ook wettelijke kaders waar we ons aan moeten houden. Om wetten te wijzigen, ben je lang bezig, dat duurt wel twee tot drie jaar. Op dat moment hebben we met de hedendaagse wetgeving te krijgen."
Wiersma kijkt daarmee naar 2027, waarin de Kaderrichtlijn Water van kracht wordt. Dat gaat over de waterkwaliteit en die moet volgens de wet goed zijn. "Daar zullen we ons aan moeten conformeren. Anders sneuvelt het wel bij de rechter. Dus dan zijn de paden die we in moeten slaan."