FryslânDOK: Schieten op wolven of een hek om onze provincie: is dat echt nodig?

De dokumintêre 'Stienmurd, jakhals, wolf' wurdt dit wykein útstjoerd op Omrop Fryslân en NPO2
Beeld uit FryslânDok © Omrop Fryslân
De Europese Commissie wil het makkelijker maken om wolven af te schieten. De wolf zou dan van 'strikt beschermd' naar 'beschermd' gaan.
Op dit moment is het al wel mogelijk om wolven af te schieten, maar de voorwaarden daarvoor zijn heel strikt. Zo moet het doel concreet zijn om schade te voorkomen, en er moet geen ander alternatief mogelijk zijn. De wolf moet ook 'in gunstige staat van instandhouding' zijn op de locatie van het schieten.
Het zorgt voor wisselende reacties, en ook voor kopzorgen. Vooral door grote meningsverschillen tussen natuurbeschermers en vertegenwoordigers van de veehouderij.
Het veranderende natuurbeeld viel documentairemaker Albert Jensma ook op. Hij maakte de FryslânDOK 'Stienmurd, jakhals, wolf' over het veranderende landschap en de dieren die daar wel of niet in passen.
"De vraag die voorligt, is: Wat doen we met dieren waarvan de meesten vinden dat ze hier niet thuishoren om het simpele 'feit' dat ze niet passen in het beeld dat we van Fryslân graag hebben", zo zegt Jensma.
"Laten we die nieuwe natuur over ons heen komen en stellen we dat beeld bij of zetten we een hek om Fryslân en jagen we de nieuwkomers eruit en schieten we ze dood?"
Wat de nieuwe status van het dier ook wordt, de wolf staat weer hoog op de politieke agenda. En dat betekent voornamelijk dat de kopzorgen over de wolf nog lang niet voorbij zijn.
'Stienmurd, jakhals, wolf' wordt uitgezonden bij NPO2 op zaterdag 6 januari om 15.30 uur en zondag 7 januari bij Omrop Fryslân om 17.00 uur. Daarna wordt de uitzending ieder uur herhaald.