Woudagemaal draait weer: "We verwachten moeilijkheden met het goed spuien van het water"

Woudagemaal
Woudagemaal © CAMJO Media
Wetterskip Fryslân neemt opnieuw maatregelen tegen hoog water. De verwachting is dat het de komende dagen weer zal regenen. Het Woudagemaal in Lemmer is daarom dinsdag weer op stoom gebracht. Vrijdag was het nog uitgezet.
"We verwachten moeilijkheden met het goed spuien van het water", zegt dijkgraaf Luzette Kroon. "De waterstanden in het IJsselmeer zijn nog ongekend hoog en dat betekent ook dat wij minder goed kunnen pompen dan dat we normaliter doen."
Luzette Kroon
Luzette Kroon © Omrop Fryslân
Als het Wetterskip nu niets doet, dan kan het waterpeil bij de verwachte regen naar de -20 gaan. Normaal ligt dat tussen de -40 en -50. "Dat betekent dat wij vermoedelijk ook stukken land onder water moeten laten lopen", zegt Kroon.
Het is bijzonder dat het Woudagemaal in korte tijd zo vaak aan en uit is gezet. In 2023 heeft het gemaal in totaal 26 dagen gedraaid. Afgelopen vrijdag stond het gemaal ook nog aan, toch koos het Wetterskip ervoor om het Woudagemaal niet op standby te zetten.
Het Woudagemaal is weer aangezet
"We hebben er wel over nagedacht", zegt technicus Sebastiaan Tuinstra. "Maar met de verwachtingen van het weer leek het er niet op dat dat beter zou zijn. We hebben ervoor gekozen om hem uit te zetten, maar toen viel het weer toch weer tegen. En dan moet hij weer aan."
De voorbereiding kost uren, maar de apparatuur wordt niet minder van het snel achterelkaar aan- en uitzetten. "Dat is geen systeem", zegt Tuinstra. "De apparatuur is al honderd jaar oud, die gaat nog wel even mee. Het is goed gemaakt en zolang wij het goed onderhouden, gaat dat allemaal prima."
"Als je hem één of twee dagen op standby zet, dan kan dat", zegt Kroon. "Maar we hadden nu verwacht dat hij uit kon. Dat komt dan toch weer door die combinatie van factoren: een aantrekkende wind, storm die eraan komt, de verwachte regen op een grond die compleet verzadigd is en een poldersysteem dat we ook al behoorlijk benutten."
Op de opstartdag dinsdag, waren nog geen bezoekers welkom, vanaf woensdag is het bezoekerscentrum wel weer open voor publiek.

Spanning in Hindeloopen

Het water van het IJsselmeer ligt er rustig bij naast vakantiepark Europarcs in Hindeloopen. Dat was de afgelopen week wel anders. Zes pompen konden toen voorkomen dat de vakantiehuisjes onderliepen. Maar nu staat er weer een storm voor de deur.
Brenda Bijker, ferfangend parkmanager Europarcs Hylpen
Brenda Bijker, vervangend parkmanager Europarcs Hindeloopen © Omrop Fryslân
Het park ligt achter de weg, tegen het IJsselmeer aan. Eén trekker met een pomp stond nog te brommen, de andere vijf zijn achtervang. "We hebben het op dit moment nog wel onder controle", zegt vervangend parkmanager Brenda Bijker.
Zij vervangt deze dagen de vaste manager Wianda Dijksma, die dag en nacht aanwezig is geweest om in de gaten te houden hoe het water erbij lag. Dijksma mag nu een paar dagen uitrusten.
Pomp Europarcs Hylpen
Het water in het vakantiepark wordt weggepompt © Omrop Fryslân
"Het was niet de kerst en oud en nieuw die we in gedachten hadden", zegt Bijker. "Als ik voor Wianda mag spreken, was het voor haar vrij stressvol. De combinatie van het hoge waterpeil in het IJsselmeer, de wind en de regen maakte alles wel spannend."

Geen gasten

Het park blijft voorlopig nog leeg. Overal staan nog zandzakken en het moet hier en daar nog wat worden opgeruimd en opdrogen. De vakantiehuisjes hebben tot nu toe geen schade, wel zijn vorige week voor de zekerheid de meubels naar een hogere verdieping gebracht en de gordijnen opgeknoopt.
Vakantiepark Hindeloopen bereidt zich voor op storm
Nadelig voor het vakantiepark is dat het snel zal waaien vanuit het zuidwesten. Dat kan er weer voor zorgen dat water uit het IJsselmeer opstuift.
Volgens Bijker heeft het slechte weer geen grote financiële gevolgen voor het park. "Voor ons is het het belangrijkste dat onze woningen heel blijven, dat het park rechtop blijft staan en dat we het water in de hand kunnen houden."