Vakantiepark Hindeloopen ruim een week dicht vanwege hoogwater op IJsselmeer

Het water slaat over de kade bij het vakantiepark in Hindeloopen
Het water slaat over de kade bij het vakantiepark in Hindeloopen © CAMJO media
Vakantiepark Europarcs in Hindeloopen is op last van de gemeente Sudwest-Fryslân ontruimd vanwege het hoge water bij de IJsselmeerkust. De 70 huisjes staan voorlopig leeg.
"Komend weekend, met oud en nieuw, zouden we voor het eerst helemaal volgeboekt zijn", vertelt parkmanager Wianda Dijksma.
Het park is sinds mei open. "We waren er als team helemaal klaar voor, maar we hebben de reservering moeten afzeggen en omboeken."
Vakantiepark Hindeloopen ontruimd vanwege hoogwater
Het zit de ondernemers niet mee. In het splinternieuwe vakantiepark was afgelopen zomer een gasexplosie, waarbij een chalet volledig werd opgeblazen. Een buurvrouw raakte gewond.
De huisjes staan buitendijks. De combinatie van hoogwater en de harde wind zorgt ervoor dat de golven over de dijk komen. Een loonbedrijf pompt al de hele week water terug het IJsselmeer in.

Ontzettend spannend

Donderdagnacht was het ontzettend spannend: met zes pompen zijn ze met man en macht aan de slag geweest om schade aan de huisjes te voorkomen.
"We hebben voorzorgsmaatregelen genomen. Zo hebben we meubels naar boven geplaatst en de gordijnen hoger opgehangen", zegt Dijksma.

Situatie nu beter

Het lijkt er nu op dat de huisjes geen water hebben gemaakt. De situatie was op vrijdag al wat beter: het water is gezakt en er hoefden nog maar drie pompen te worden gebruikt.
Het park is in ieder geval nog tot 8 januari dicht.